Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Roodschild, Alexander

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
De geboorteakte van Alexander Roodschild

Alexander Roodschild werd op 4 juni 1815 geboren in 's-Heerenberg als zoon van Salomon Roodschild en Eva de Jong.

Zijn vader heeft zijn geboorte de volgende dag aangegeven bij de burgerlijk stand van de gemeente 's-Heerenberg. De geboorteakte is handgeschreven door Frans de Both, burgemeester, officier van den Burgerlijken Staat van de gemeente 's-Heerenberg, canton 's-Heerenberg, provincie Gelderland. De Both was voor 1813 in de Franse tijd al maire van de commune de 's-Heerenberg. Hij noemde zich toen niet Frans maar François, zoals te zien is in de geboorteakte van Alexanders broer Mendel.

De wet schreef blijkbaar voor dat de pasgeborene aan de ambtenaar getoond werd, want er staat dat Nathan Frank "een kind van het mannelijk geslacht heeft voorgesteld".

Als getuigen waren twee niet-Joodse inwoners van 's-Heerenberg meegekomen: Otto te West en Derk Eigenouwer. Meestal waren het in die tijd evenwel de Joden Abraham Marcus en Meijer Simons, of een van beiden, die een Joodse geboorte of overlijden kwamen aangeven.

Zijn ouders hadden een huis in de Kellenstraat. Zijn vader was in die tijd "kerkmeester" van de synagoge. In 1817 verhuisden zijn ouders met hun kinderen naar Zutphen.

Hij trouwde op 11 juli 1851 in Zwolle met Jette Oppenheimer, geboren aldaar op 29 juli 1823 als dochter van Emanuel Joseph Oppenheimer en Saartje de Marcas. Hun kinderen werden in Zutphen geboren, behalve het laatste, dat in Rotterdam werd geboren.

Alexander overleed in Rotterdam op 24 oktober 1896, 81 jaar oud. Hij werd twee dagen later begraven op de Joodse begraafplaats Toepad in Rotterdam. Zijn vrouw was daar op 1 maart van dat jaar al begraven na haar overlijden op 27 februari, 72 jaar oud.

Bronnen