Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Ruikes, C.J.B.

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Chris Ruikes uit Stokkum werd in 2008 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

"De heer Ruikes is van onschatbare waarde voor de Stokkumse gemeenschap. Hij was leerkracht aan de basisschool en organisator van evenementen in het dorp. Anno 2020 is hij met pensioen, maar nog steeds erg actief. Voor zijn inzet voor Terres des Hommes werd hij in 2006 onderscheiden met het Leertrekkersleer. Dik 40 jaar geleden is hij met een paar andere mensen begonnen met het ondersteunen van Terre des Hommes in Stokkum en ze hebben onder meer met het organiseren van paasmarkten en rommelmarkten al meer dan 100.000 euro opgehaald voor dit goede doel. Hij is actief bij kasteel Huis Bergh en hij stond aan de wieg van culturele grenscontacten met Liemers en Niederrhein.

Chris werd ook benoemd tot ‘Ridder in de orde van de Berghse Kei’ om heel veel redenen. Hij is erelid van koor Inter Nos uit Stokkum, in 2019 werd hij tevens voor zijn 40 jaar lidmaatschap gehuldigd. Hierbij ontving hij de eremedaille, das- en draagspeld en oorkonde van de Nederlandse Sint Gregoriusvereniging. Ook is hij voorzitter van stichting De Zonnebloem in 's-Heerenberg, Azewijn, Lengel en Stokkum. Voorzitter van de 50+ bowlingclub, en lector en voorganger bij kerkdiensten. Hij is coördinator van de Nierstichting. Hij is onder andere 3 jaar secretaris geweest bij de Leertrekkers in Stokkum, ook was hij 18 jaar secretaris van VV Stokkum en daardoor ook lid van verdienste. Ook heeft hij 25 jaar in de organisatie van het Oranje- en Sinterklaascomité gezeten.

In 2012 verscheen van zijn hand Het oude kasteel herleefde, een uitgave van de Stichting Huis Bergh ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van de verkoop van Huis Bergh door Willem van Hohenzollern aan dr. Jan Herman van Heek.