Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Sigmaringen

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Slot Sigmaringen
De ligging van Sigmaringen in de deelstaat Baden-Württemberg

Sigmaringen is een stad in de Zuid-Duitse deelstaat Baden-Württemberg. Met een inwoneraantal van 12.000 is de stad anderhalf keer zo groot als 's-Heerenberg. De hele gemeente Sigmaringen heeft ongeveer 18.000 inwoners.

Het oude stadscentrum ligt binnen een noordwaarts gerichte lus van de Donau. Op een hoge rots direct aan de oever staat het Slot Sigmaringen, waarvan het oudste deel teruggaat tot 1077. Door de eeuwen heen volgden vele verbouwingen en uitbreidingen, tot in 1908 de huidige vorm bereikt werd. Het kasteel is het stamslot van alle takken van het geslacht Hohenzollern en sinds 1535 de residentie van de tak Hohenzollern-Sigmaringen. Dankzij zijn rijke geschiedenis is toerisme in Sigmaringen een belangrijke bron van werkgelegenheid.

Sigmaringen was de hoofdplaats van het vorstendom Hohenzollern-Sigmaringen. De vorsten van Hohenzollern-Sigmaringen waren van 1787 tot 1912 tevens graven van Bergh. Het beheer van hun goederen was in handen van de Hofkammer in Sigmaringen, die ook de administrateurs en rentmeesters van Huis Bergh in dienst had. De Hofkammer heeft bestaan tot in 2006 de Unternehmensgruppe Fürst von Hohenzollern werd gevormd, een conglomeraat van zes elkaar niet beconcurrerende ondernemingen. Twee daarvan, op het gebied van toerisme en bosbeheer, houden zich nog steeds bezig met de huidige bezittingen van het vorstenhuis van Hohenzollern.

In Sigmaringen is, net als in 's-Heerenberg, een Hohenzollernstraße. De tegenhanger van de 's-Heerenbergse Vorst Leopoldstraat is de Leopoldstraße. Andere straten in Sigmaringen met namen van de Hohenzollernse graven van Bergh zijn: Antonstraße, Karlstraße, Karlsplatz, Karl-Anton-Platz, Leopoldplatz en Fürst-Wilhelm-Straße.

Bronnen