Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Simons, Wilhelmus Hendrikus Jacobus Maria

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 22 apr 2016 om 09:17 (Bronnen: cat)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Wilhelmus Hendrikus Jacobus Maria Simons werd op 17 februari 1893 geboren in Rotterdam als zoon van Cornelus Benedectus Simons en Elisabeth Walteria Maria Salters. Op 20 juli 1920 trouwde hij in Apeldoorn met Catharina Frederika de Carpentier, geboren in Den Helder op 30 mei 1894 als dochter van Pieter Helenus de Carpentier en Margaretha Elizabeth Tienstra.

Kort na zijn huwelijk vestigde het echtpaar zich in Wijnbergen, waar Simons het eerste hoofd van de Sint Martinusschool werd. Bij de inschrijving van 16 september 1920 in het bevolkingsregister van de gemeente Bergh staat bij hem vermeld Hoofd eener Bijz. school.

In Wijnbergen kreeg het echtpaar Simons twee kinderen:

Uit De Sumatra Post van 11 april 1925

Op 6 maart 1925 werd Simons met zijn gezin uitgeschreven uit de gemeente Bergh vanwege vertrek naar Nederlands-Indië. Als hoofd der school werd hij opgevolgd door H.J. de Greef.

Het gezin vertrok op 14 maart 1925 met het passagiersschip Jan Pieterszoon Coen van Amsterdam naar Batavia. De aankomst aldaar was op 17 april. Daarna zijn er over Simons en zijn gezin vrijwel geen gegevens meer voorhanden. Het is niet bekend of, en zo ja waar, hij in Indië onderwijzer was.

Als enige is nog bekend, dat zijn vrouw en oudste dochter een paar dagen na de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945 in een zogenaamd Jappenkamp in Jakarta zijn overleden. Of Simons en zijn jongste dochter toen nog leefden is, zoals gezegd, niet bekend.


Bronnen