Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Steenfabriek Wijnbergen

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

In het Provinciaal Verslag van 1855 wordt melding gemaakt van een concessieverlening voor een steenoven te Wijnbergen aan de landbouwer Albert Pelgrim (Bluemerhoeve). Voor de zekerheid hadden de Gedeputeerde Staten van Gelderland ook het advies gevraagd van de Hoofdingenieur van Waterstaat. Deze berichtte echter dat de plaats van oprichting op een half uur gaans van Doetinchem langs de weg naar Zeddam lag (kadastraal B 12). Deze weg was geen Rijksstraatweg, lag niet aan de Oude IJssel en was bovendien hoog gelegen en dus overstromingsvrij. Derhalve was de "oprigting geheel onverschillig aan Waterstaatsbelangen".

Ook op topografische kaarten vindt men gegevens over steenbakkerijen in de omgeving van Wijnbergen. Op de Militair Topografische Kaart uit 1843-1850 staat een steenoven bij kasteel DE Kemnade. Op de kaarten hieronder staat De Steenoven aan de weg van Doetinchem naar Zeddam aangegeven, maar vanaf 1908 is die niet meer te zien. Hofstede De Steenoven wordt genoemd in het boek Genealogie van Onna (door Jan van Onna, Leende) op blz. 106.

Ook op de gemeentekaart van Kuyper uit 1867 staat een steenoven ingetekend, niet bij het kasteel Kemnade, doch noordelijker aan de weg van Zeddam naar Doetinchem, vlak bij de kerk van Wijnbergen.

In de provinciale Verslagen van 1886 staat dat er een steenoven te Wijnbergen geëxploiteerd wordt door J.D. Pasteur.

De Steenoven aan de weg Doetinchem-Zeddam in 1851
De Steenoven aan de weg Doetinchem-Zeddam in 1890