Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Thuis, Henricus Petrus Albertus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Henricus Petrus Albertus (Hendrik) Thuis was priester. Hij werd op 24 april 1848 geboren in 's-Heerenberg als zoon van Johannes Thuis en Anna Gesiena Henrica Janssen. Hij was een oom van Theodorus Everardus Bernardus Gijsbertus Thuis en een neef van Theodorus Johannes Josephus Thuis, die allebei eveneens priester waren.

Hendrik Thuis werd priester gewijd in Utrecht op 15 augustus 1873. Daarna was hij kapelaan in Ankeveen, Soest en Zwolle, waar hij werd benoemd in respectievelijk 1874, 1877 en 1882.

Zijn eerste standplaats als pastoor was Heteren. Dit was een nieuwe parochie, waar de aartsbisschop van Utrecht hem in augustus 1891 tot bouwpastoor benoemde.

Toen op 17 augustus 1897 de Pancratiuskerk in zijn geboortestad 's-Heerenberg werd ingewijd, was het aan hem gegund om de feestpreek te houden.

De taak van bouwpastoor beviel hem blijkbaar goed. Toen hij zag dat er in Cothen dringend een nieuw kerkgebouw nodig was, waarvoor bovendien de nodige fondsen aanwezig waren, zorgde hij er voor dat hij daar benoemd werd. Op 9 januari 1904 kwam hij in Cothen aan en een jaar later kon met de bouw van de nieuwe kerk begonnen worden.

Hij overleed in Cothen op Nieuwjaarsdag 1910, 61 jaar oud. Bij de uitvaartmis de volgende dag assisteerde zijn neef (de oomzegger), die toen kapelaan in Zieuwent was, als diaken. Hij werd daarna begraven op de r.-k. begraafplaats in Cothen, waar zijn graf nog steeds aanwezig is.

Bronnen