Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Veldhuizen

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 27 nov 2020 om 12:43 (redactie)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
De Veldhuizerweg met een wegwijzer naar onder meer Elten en Emmerik
De straatnaam Feldhausener Weg wordt gespeld met au, hoewel de buurtschap Feldhuisen heet.

Veldhuizen is een buurtschap in het zuidoosten van de gemeente Zevenaar. Tot de gemeentelijke herindelingen van 2005 lag de Veldhuizen in de gemeente Bergh. Bij de samenvoeging in dat jaar met de gemeente Didam tot de gemeente Montferland zijn enkele grenswijzigingen met de omliggende gemeenten doorgevoerd.

Een daarvan was de overheveling van de grensovergang Bergh Autoweg naar de gemeente Zevenaar, die zo een uitloper kreeg met daarin het korte stuk van de autosnelweg A12 dat Berghs was. Omdat Veldhuizen vanuit Bergh gezien aan de andere kant van de A12 ligt, ging het mee naar Zevenaar. Het ligt nu ingeklemd tussen de A12, de N812/Beeksweg (in de gemeente Montferland de Oud Arnhemseweg) en de Duitse grens.

Voor de aanleg van de A12 grensde Veldhuizen direct aan het landgoed De Byvanck in Beek. Vanuit Veldhuizen ging Veldhuizenseweg toen over in de Julianalaan, de hoofdlaan van De Byvanck. Sinds Veldhuizen afgesneden is van Bergh, is deze plaatsnaam daar niet meer gangbaar.

In de oorspronkelijke aanwijzende tafels bij de kadastrale kaarten van sectie A: Den Byvank van de kadastrale gemeente 's-Heerenberg komt Veldhuizen een aantal keren voor als woonplaats van Janus Gerritsen, die hier een aantal kavels bezat. Hij komt echter niet voor als inwoner van Veldhuizen, zodat aangenomen wordt dat hij aan de andere kant van de grens in het toenmalige Pruisen woonde. Ook nu nog sluit de Duitse buurtschap Feldhuisen direct aan bij Veldhuizen. De Veldhuizenseweg in Veldhuizen heet over de grens Feldhausener Weg – merkwaardigerwijs gespeld met au in plaats van ui. Deze Feldhausener Weg loopt door tot in Elten.

Kaarten

Klik op de kaarten voor een vergroting.

1977. De grenskantoren van Bergh Autoweg staan onderaan de kaart. Alleen Feldhuisen (gespeld als Feldhausen) is aangegeven.
1994. Links naast de naam Veldhuizen is (net als op de kaart hiernaast) de gemeentegrens met Zevenaar aangegeven.
2015. Zowel Veldhuizen als Feldhuisen staan op de kaart. De geelzwart gestreepte lijn is de gemeentegrens tussen Zevenaar en Montferland.

Bronnen