Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Venes

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Venes kwam in Gelderland bij de volkstelling van 1947 dertien keer voor: twaalf keer in Bergh en één keer in Wisch. Veenes kwam toen in Gelderland negen keer voor, alle negen in Wehl. In het Wehlse Broek ( parochie Kilder) is de boerderij Peppelslag aan de Wehlse Wetering het stamhuis van de Berghse tak Venes en de Wehlse tak Veenes.

In boeken met naamsverklaringen wordt verwezen naar een oude mansvoornaam Vene of Fene. Venus is in die boeken ingedeeld bij "geslachtsnamen, ontleend aan de namen van Goden en Godinnen, godsdiensten enz."

Beide verklaringen gaan niet op voor de families Venes in Bergh en Veenes in Wehl. De naam wordt in de 18e eeuw ook geschreven als Veenhuis. Voorouders hebben in een huis bij het veen gewoond. Bij het noteren van de naam heeft de pastoor of de ambtenaar Venus verstaan. Anton Metz die lid is van de Heemkundekring Bergh, zocht het uit en hij kwam uit bij Joannes Kleine Venhüs, in 1667 geboren in Vardingholt en gedoopt in Rhede (D). In Old Ni-js nr. 49 staan zijn bevindingen bij de kwartierstaat van drie zusters Venes uit Azewijn in de rubriek Uit het Rijke Roomse Leven.

Venes op Berghapedia

en