Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Verstegen, Theodorus Hendrikus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Theet Verstegen uit Stokkum werd geboren op 25 juni 1926 als zoon van Hendrikus Wilhelmus Verstegen en Theodora Hendrika Smeenk.
Hij was een broer van Stina en Nellie Verstegen.

Nederlands-Indië

Img204 (Medium) (2).JPG

Soldaat bij 4-10 RI

‎Theet heeft zijn militaire dienst in Nederlands-Indië doorgebracht.

Hij was soldaat hij het 4e bataljon van het 10e Regiment Infanterie, 4-10 RI. Dit bataljon is op 5 februari 1947 met de Johan van Oldenbarnevelt naar Indië vertrokken, waar het op 6 maart in Batavia aankwam. 4-10 RI is steeds op West-Java gelegerd geweest en heeft in de achterhoede aan zowel de Eerste als de Tweede Politionele Actie deelgenomen.

4-10 RI repatrieerde op 23 januari 1950 met de Zuiderkruis en kwam op 18 februari in Nederland aan. Het bataljon heeft zeventien doden moeten achterlaten.

Er zijn geen andere Berghenaren bekend die bij 4-10 RI hebben gediend.

Zie ook

Zijn verdere leven

Na terugkomst trouwde hij met Berendina Gerharda Melissen. Het echtpaar vestigde zich in een boerderij aan de Oude Doetinchemseweg. Theet was erg actief in het Zeddamse verenigingsleven.

Theet Verstegen overleed op 15 maart 2001, 74 jaar oud, en werd begraven op de r.-k. begraafplaats in Zeddam. Zijn vrouw overleed op 6 september 2003 en werd naast hem begraven.

In 2013 plaatste de gemeente Montferland in een huis-aan-huisblad een oproep aan alle Zeddammers om mee te denken over de naam voor een straat die was gepland in een toen braakliggend terrein aan de Oude Doetinchemseweg waar Theets inmiddels gesloopte boerderij had gestaan. Vier van de zes reacties stelden voor om Theet te eren en zijn bijnaam Olde Vöske op de een of andere manier in de nieuwe straatnaam te verwerken. De Olde Vossenhof is het resultaat van dit voorstel.

Bronnen