Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Ziekerbrug

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
De Ziekerbrug gezien in de richting van Klein-Azewijn

De Ziekerbrug is de brug in de N335 over de wetering tussen Ziek en Klein-Azewijn. Ten noorden van de brug is het de Vethuizense Wetering; ten zuiden de Reefsche Wetering. De wetering is de grens tussen de gemeenten Montferland en Oude IJsselstreek.

Voor het rechttrekken in 1855 van de bochtige doorgaande weg tussen Zeddam via Etten naar Terborg, lag de Ziekerbrug noordelijker. Vanaf Klein-Azewijn liep de route toen via de Gerwardstraat naar de Ziekerweg, die de Vethuizense Wetering kruiste. Met het rechttrekken in 1855 van de doorgaande weg werd iets zuidelijker de eerste voorganger van de huidige brug gebouwd.

Van 1855 tot 1906 heeft er aan de Gendringse kant van de brug een tolhuis gestaan. Dit was een van de drie tollen in de toenmalige grindweg van Zeddam naar Terborg. De andere twee tollen stonden in Vinkwijk en in Terborg.

In het Archief van te Wiel (in De Munt) komen rekeningen voor die reparaties aan de brug betreffen.

De oorspronkelijk houten brug (die in 1901 nog was vernieuwd) is in 1937 vervangen door een betonnen brug. Hiermee werd de voorheen smalle brug net zo breed als de weg.

De Ziekerbrug (gespeld als Ziekebrug) op een topografische kaart uit 1955. De eigenlijke Ziekerbrug in de doorgaande weg Zeddam-Terborg ligt al zuidelijker bij de steenfabriek van Den Daas
De Ziekerbrug op een topografische kaart uit 1977

Bronnen