Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Adam van den Bergh (±1570-1590)

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Adam van den Bergh was het achtste van de zestien kinderen van Willem IV van den Bergh en Maria van Nassau. Hij werd geboren rond 1570, maar over de exacte datum en plaats spreken de (online) bronnen elkaar tegen. Het jaar loopt uiteen van 1568 tot 1575 en als plaats worden Keulen en Bremen genoemd.

Adam was in Spaanse dienst als hopman (kapitein) van een vendel (compagnie) van 300 voetknechten toen hij op 7 november 1590 in Groningen overleed aan de pest. Hij werd opgevolgd door zijn broer Lodewijk.

Hij werd bijgezet in de kelder van een van de kleine torens van kasteel Ulft. In die jaren zijn ook zijn overleden vader, moeder, zussen Juliana en Wilhelmina, broer Oswald en mogelijk ook broer Lodewijk hier bijgezet.

In de loop van de 18e eeuw raakte kasteel Ulft in verval en werd geleidelijk aan afgebroken. In 1761 werd de toren met de stoffelijke resten gesloopt, waarna de doodskisten werden overgebracht naar de kerk in Gendringen. Bij de grote brand van Gendringen in 1830 is ook de kerk in vlammen opgegaan. In 1955 zijn bij opgravingen ter plekke menselijke beenderen gevonden, maar die konden niet aan de graaflijke familie worden gerelateerd.

Bronnen