Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Juliana van den Bergh (1571-1591)

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Juliana van den Bergh was het negende van de zestien kinderen van Willem IV van den Bergh en Maria van Nassau. Zij werd rond 1571 geboren en werd bij haar doop vernoemd naar haar grootmoeder Juliana van Stolberg.

Juliana is op 15 november 1591 samen met haar zusje Wilhelmina bij kasteel Ulft verdronken. De meningen zijn verdeeld over de gelegenheid waarbij dit gebeurd is. Er wordt beweerd dat ze met het schaatsen door het ijs zijn gezakt, maar streekhistoricus Joop de Haan is door reduceren en deduceren tot de conclusie gekomen dat zij om het leven kwamen toen een koets waarin zij zich bevonden bij het kasteel door de brug zakte.

Zij werd met haar zus bijgezet in de kelder van een van de kleine torens van kasteel Ulft. In die jaren zijn ook haar overleden vader, moeder, en broers Oswald, Adam en mogelijk ook Lodewijk hier bijgezet.

In 1638 noemde haar broer Hendrik zijn jongste dochter Wilhelmina Juliana.

In de loop van de 18e eeuw raakte kasteel Ulft in verval en werd geleidelijk aan afgebroken. In 1761 werd de toren met de stoffelijke resten gesloopt, waarna de doodskisten werden overgebracht naar de kerk in Gendringen. Bij de grote brand van Gendringen in 1830 is ook de kerk in vlammen opgegaan. In 1955 zijn bij opgravingen ter plekke menselijke beenderen gevonden, maar die konden niet aan de graaflijke familie worden gerelateerd.

Juliana's oom Herman had een buitenechtelijke dochter die ook Juliana heette. Die werd waarschijnlijk geboren niet lang nadat haar halftante was verdronken en kan daarom naar haar zijn vernoemd.

Bronnen