Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Oswald van den Bergh (1561-1586)

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Zijn geboorte

Oswald van den Bergh was het vierde kind van de zestien kinderen van Willem IV van den Bergh en Maria van Nassau. Hij werd geboren in 1561. De naam Oswald kwam in het geslacht Van den Bergh vaker voor. Klik hier voor een overzicht.

Zijn peetouders worden genoemd in een document (inventarisnummer 94) in het archief van Huis Bergh. Zijn peetooms waren twee ambtenaren.

Zijn peettantes waren:

  • Anna, graeffin van den Berghe was zijn tante Anna van den Bergh.
  • frouken van Styrem was Anna Maria van Limburg Stirum (±15431637), de zus van Herman Georg van Limburg Stirum, die peetoom was van Oswalds zus Magdalena. De Van Limburg Stirums waren kleinkinderen van Walburg van den Bergh, een oudtante van Oswalds vader.

De Tachtigjarige Oorlog

Oswald was militair in de Tachtigjarige Oorlog. In 1584 is hij samen met zijn vader en zijn broers overgelopen naar de Spaanse kant. Met zijn broer Herman nam hij op 23 juni 1585 deel aan een veldslag bij Amerongen. Tijdens de Slag bij Boksum (Friesland) op 27 januari 1586 veroverde hij een Fries vaandel. Toen hij dat omhoog hield, werd hij door een van zijn eigen soldaten voor een tegenstander aangezien en doodgestoken. De slag was het hoogtepunt van een Spaanse rooftocht door Friesland, dat toen in Staatse handen was. De Spaanse troepen wonnen, maar door invallende dooi werd het terrein zo moeilijk begaanbaar dat ze geen buit konden meenemen naar Groningen.

Ene Hendrick Keteler heeft het lijk graaf Oswald naar Ulft overgebracht. In 1600 (veertien jaar later) heeft graaf Oswalds zus Catharina Keteler hiervoor beloond door hem toestemming te geven om gedurende een jaar het hout in het Nagelslag bij Silvolde te kappen. Gravin Catharina was in die tijd regentes van Bergh.

Graaf Oswald werd bijgezet in de kelder van een van de kleine torens van kasteel Ulft. In die jaren zijn ook zijn overleden vader, moeder, zussen Juliana en Wilhelmina, broer Adam en mogelijk ook broer Lodewijk hier bijgezet.

In de loop van de 18e eeuw raakte kasteel Ulft in verval en werd geleidelijk aan afgebroken. In 1761 werd de toren met de stoffelijke resten gesloopt, waarna de doodskisten werden overgebracht naar de kerk in Gendringen. Bij de grote brand van Gendringen in 1830 is ook de kerk in vlammen opgegaan. In 1955 zijn bij opgravingen ter plekke menselijke beenderen gevonden, maar die konden niet aan de graaflijke familie worden gerelateerd.

Correspondentie met Willem van Oranje

De handtekeningen van de graven Herman, Frederik en Oswald van den Bergh en Willem Lodewijk, Jan VII en Georg van Nassau onder de hiernaast genoemde brief.
Graven van den Bergh en van Nassau aan Willem van Oranje, 7-6-1574, De correspondentie van Willem van Oranje, brief nr.5681

In de overgeleverde correspondentie van Willem van Oranje bevindt zich één brief van Oswald aan zijn oom. Hij heeft deze brief op 7 juni 1574 samen met zijn broers Herman en Frederik en zijn neven Willem Lodewijk, Jan VII en Georg, zoons van oom Jan VI van Nassau, geschreven op Dillenburg, het stamslot van de Nassaus. Het is een bemoediging na de verloren Slag op de Mokerheide van 14 april 1574, waarbij zijn ooms Lodewijk en Hendrik van Nassau waren gesneuveld.

Bronnen