Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Ambting, Petrus Bernardus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Pastoor Peter Ambting.jpg

Drs. Petrus Bernardus (Peter) Ambting werd op 24 maart 1973 geboren in het Sint Jozefziekenhuis in Doetinchem als zoon van Peter Hendrik (Piet) Ambting en Wilhelmina Aleida (Mientje) Vos. Hij groeide op aan de rand van De Byvanck op de Zwartlandershut, de boerderij van zijn ouders in Beek.

Na de middelbare school en de militaire dienst, werkte hij een aantal jaren bij een tankstation. Daarna begon hij een eigen onderneming. Al die tijd, ongeveer vanaf zijn vijftiende jaar, liep hij met de gedachte priester te worden. Hij dacht erover in te treden bij de norbertijnen, maar koos voor een priesteropleiding. Hij had daar geen haast bij; het leek hem mooi als dat op zijn 35e zover zou zijn.

In 2001 begon hij zijn priesteropleiding aan de Theologische Universiteit van Utrecht. Tijdens deze studie van zes jaar liep stage in het dependance van Huize Fatima in Wehl en maakte hij een studiereis van zes maanden naar de Verenigde Staten van Amerika. Daar zag hij een diepreligieuze samenleving en een volop levende Kerk.

Op 11 september 2007 studeerde Peter Ambting af als doctorandus in de theologie. Hierna was hij verbonden aan het pastorale team van parochie "De Wijngaard" in Arnhem, Velp en Rozendaal. Daar werd hij ernstig ziek, maar herstelde. Op zaterdag 17 mei 2008 (hij was net 35 geworden!) heeft mgr. Eijck, aartsbisschop van Utrecht, hem priester gewijd tijdens een plechtigheid in de Sint-Catharinakathedraal in Utrecht. De volgende dag, zondag 18 mei, heeft hij zijn eerste Heilige Mis opgedragen in de Sint-Martinuskerk in Beek.

Per 1 juni 2010 benoemde de aartsbisschop van Utrecht hem tot pastoor van de parochie HH. Maria en Laurentius (waartoe de voormalige Sint-Martinusparochie in Wijnbergen behoorde). Per 1 januari 2014 werd hij tevens pastoor van de Verrijzenisparochie. Naast pastoor was Ambting ook manager: in beide parochies moesten meerdere kerken gesloten worden. Dat was een moeilijke taak, maar samen zijn pastorale team en andere medewerkers kon hij twaalf van de negentien kerken sluiten. In 2017 fuseerden beide parochies tot de Maria Laetitia Parochie.

Zijn taken als manager maakten zijn priesterschap in de Achterhoek zwaar. Bovendien heeft hij al zijn werkzame jaren de behoefte gevoeld in een leefgemeenschap te wonen. Na een gedegen overdenking en oriëntering besloot hij daarom alsnog in te treden bij de norbertijnen, niet in Nederland, maar in de Verenigde Staten.

Op zondag 2 juli 2017 nam pastoor Ambting tijdens een plechtige eucharistieviering in de kerk van OLV Tenhemelopneming in Doetinchem afscheid van de Maria Laetitia Parochie. Zes weken later, op 16 augustus, stapte hij op het vliegtuig naar Chicago om vandaar door te reizen naar de Saint Norbert Abbey van de paters norbertijnen in De Pere, Wisconsin. Daar heeft hij op 28 augustus 2018 de geloften afgelegd. Naar de Latijnse naam van de orde (Ordo Canonici Regularis Praemonstratensis, afkorting O. Praem.) is hij nu friar Peter Ambting, O. Praem.

Na vier jaar keerde hij in september 2021 terug in Doetinchem. Daar woonde hij tijdelijk tot zijn benoeming als pastoor in de parochie Licht van Christus in Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn in het aartsbisdom Utrecht. Al in oktober nam hij zijn intrek in de pastorie in De Meern om zich te oriënteren in zijn nieuwe parochie. Zijn voorganger ging op 7 december met emeritaat, waarna Ambting tijdens een avondmis op 8 december als pastoor werd geïnstalleerd.

Twee priesters met een Berghse connectie waren hem in De Meern al voorgegaan. C.J.H. Vaessen, pastoor in De Meern van 1968 tot 1991, was in de jaren 19561957 kapelaan in Kilder geweest. Een van diens eerste kapelaans was W.H. Heuver, die in 1969 van Beek naar De Meern kwam.

Bronnen