Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Appartementen Gouden Handen

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Het Patersklooster in 's-Heerenberg is in de jaren 2009-2014 verbouwd tot het appartementencomplex Gouden Handen. Deze naam herinnert aan het creativiteitscentrum Gouden Handen, dat van 1975 tot 1999 in dit gebouw gevestigd was. De appartementen zijn bestemd voor senioren van 45 jaar en ouder zonder inwonende kinderen.

Toen creativiteitscentrum Gouden Handen in 1999 sloot, kocht woningcorporatie Woonzorg Nederland het gebouw met de bedoeling er seniorenwoningen van te maken. Door tijdelijk gebrek aan kapitaal, kon de verbouwing pas in 2009 beginnen. Begin 2014 werden er 46 levensloopbestendige appartementen opgeleverd.

Via de achterkant van het gebouw hebben de bewoners direct toegang tot het Stadspark met zijn Kruisweg. Een grote, nieuw aangelegde vijver op de grens van het Stadspark en het achtererf van Gouden Handen garandeert de bewoners voldoende privacy.

Naast de appartementen kwam er op de begane grond van Gouden Handen een aantal publieksfuncties. Een daarvan is de balie van de gemeente Montferland die voordien gevestigd was in het oude gemeentehuis van de voormalige gemeente Bergh aan de Hofstraat in 's-Heerenberg. Deze balie, die op 3 februari 2014 naar Gouden Handen verhuisde, omvatte de afdeling Publiekszaken, de afdeling Sociale Zaken en de VVV Montferland. Verder nam de gemeente Montferland op 5 maart 2014 een nieuwe raadszaal in Gouden Handen in gebruik.

In februari 2014 openden ook het Centrum Jeugd en Gezin en de zorgstichting Sensire een vestiging in Gouden Handen. Vanaf woensdag 26 maart heeft de politie er een wekelijkse spreekuurlocatie.

Voor een overzicht van alle instanties en bedrijven die in 2020 in Gouden Handen gevestigd zijn, zie de pagina Emmerikseweg 13.

In 2015 is de kloostermuur aan de voorkant in een modernere vorm teruggebracht. Deze was, inclusief de poorten, in de jaren 60 verwijderd door de Paters Salesianen. Alles werd daardoor ruimtelijker, letterlijk en figuurlijk. Dit paste in het streven van het Tweede Vaticaans Concilie om de Kerk meer bij de tijd te brengen.

Bronnen