Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Bakker Berntsen

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Het pand dat Albertus Berntsen en Aleida Kuper in 1885 bouwden.
Deze gevelsteen zat rechts naast de voordeur van het woongedeelte.

In Azewijn hebben meerdere generaties Berntsen brood gebakken. De eerste bakker Berntsen aldaar was Albertus Berntsen (1814-1886). Hij trouwde op 9 november 1848 met Aleida Kuper van het Kupershuus. Het Kupershuus was niet alleen een bakkerij, maar ook een bierhuis en een winkel waar brood en kruidenierswaren werden verkocht. Daarnaast was er natuurlijk een boerenbedrijf bij. Alsof dat niet genoeg was, bouwde Albertus in 1856 ook nog een molen.

Albertus werd opgevolgd door zijn oudste zoon Wilhelmus (1851-1921), de tweede van zijn twaalf kinderen. Willem trouwde op 9 november 1886 in Millingen met Johanna Wellen (1863-1948). Zij vestigden zich in een groot nieuw huis tegenover de kerk. De foto hiernaast toont het pand een jaar voordat het in 2017 werd afgebroken en vervangen door een blok woningen.

Willems opvolger was zijn zoon Joseph (Joep, 1901-1964), de tiende van zijn veertien kinderen. Joep trouwde op 10 mei 1933 met Maria ter Voert, een bakkersdochter uit Megchelen. Hij nam echter niet alle bedrijvigheid over van zijn vader. De molen ging naar broer Jan, en het café en de kruidenierswinkel gingen met broer Clé naar het Kupershuus.

Joep werd opgevolgd door zijn zoon Alexander (Sander van de Bakker), geboren op 28 april 1936. Hij heeft de bakkersvakschool van het Instituut Saint-Louis in Oudenbosch bezocht, waar de zanger Vader Abraham een van z'n klasgenoten was. Eerder, al voor en tijdens de oorlog hebben Alexanders neven Wim en Joep Berntsen uit Loerbeek en Wim van Clé andere opleidingen aan dit internaat gevolgd. Alexander trouwde op 28 april 1965 met Riek Peeters uit Braamt. Hij overleed thuis in Azewijn op 25 juni 2011, 75 jaar oud.
In De Gelderlander van 18 maart 2010 stond het artikel van Ellen Willems: Riek Berntsen: Brood met gratis het dorpsnieuws.

Alexanders zoon Paul, geboren op 12 november 1966, werd ook bakker, maar anders dan de vier voorgaande generaties bakt hij niet in Azewijn, maar in Didam. Daar nam hij in 1992 een bestaande bakkerij over. Drie jaar later, op 4 september 1995 trouwde hij met Mirjam Mom.

Paul mag zich kampioensbakker noemen. Hij bakte zijn brood weliswaar niet in Azewijn, maar verkocht het er tot 2017 wel nog steeds (zie ook de pagina over Riek Berntsen). Voor Sophie Rosa maakt hij de Kale Jacob, een rozijnenbol en voor kruidenier Peeters in Braamt de Braamtse Molenkoek. Op 17 november 2010 hield hij in Zaal te Pas in Gendringen voor de Seniorenbond een lezing over zijn bedrijf getiteld: Van Azewijn tot kampioensbakker in Didam.

Paul is de laatste Berntsen die bakker is. Per 1 juni 2022 heeft hij zijn bakkerij verkocht aan Paul Koenen, bakker in Westervoort. Diens dochter Susanne gaat de winkel in Didam leiden. De naam Bakkerij Berntsen blijft op de gevel staan.

Bronnen