Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Berkenlaan (Beek-Loerbeek)

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De Berkenlaan in Loerbeek loopt van de rotonde met de Sint Jansgildestraat, Didamseweg en Doetinchemseweg naar de T-splitsing met de Arnhemseweg en Beekseweg (N335) aan de westrand van het Bergherbos in het buitengebied van Beek en Loerbeek. Het gedeelte tussen de rotonde en het kruispunt met de Oude Eltenseweg en de Lage Eltenseweg vormt kadastraal de grens tussen Beek en Loerbeek. De huizen aan de zuidkant van de Berkenlaan liggen echter binnen de bebouwde kom van Loerbeek.

Op landgoed De Byvanck heet een van de lanen Berkenlaan, maar dit is geen officiële straatnaam.

Bij het vaststellen van de straatnaam waren er verschillende voorstellen, zoals Oude Tolweg en Oude Tolhuisweg, maar de reeds bestaande naam voor de weg van de molen van Ten Bensel naar de Oude Tol is hier gehandhaafd.

In de oude tijd was deze weg een deel van de Vossenweg. In de tweede helft van19e eeuw lag de Berkenlaan in het tracé van de grindweg van Zeddam naar Didam. Er werd tolgeheven bij de al genoemde Oude Tol, die stond waar de Berkenlaan nu van de N335 afsplitst.

In september 1944 stortte er aan de Berkenlaan een Duitse Messerschmitt Me 109G-6 neer. De piloot is aan zijn parachute in de richting van Elten afgedreven.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten er onderduikers in de schuur van Berntsen (die intussen verdwenen is). Aan het gedeelte aan de voet van het Bergherbos waren twee Kochbunkers.

De huizen aan de Berkenlaan zijn gebouwd in de periode 1972 - 2019. In het gedeelte van de Berkenlaan dat aan het Bergherbos grenst, ligt de wandelparkeerplaats Klein Beekermark.

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...

Bronnen