Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Oude Eltenseweg Beek

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De Oude Eltenseweg in Beek is een lange bosweg langs de voet van het Bergherbos, die vanaf de Berkenlaan als het verlengde van de Lage Eltenseweg zuidwaarts voert. Na de kruising met de Peeskesweg loopt de weg nog door tot de Boterweg, op slechts enkele honderden meters van de grens.

Tot in de 20er jaren van de vorige eeuw vormde de Oude Eltenseweg de grens tussen het Bergherbos en de weilanden. Daarna zijn oostelijk van de weg diverse percelen gekapt en zo reikt het bos tegenwoordig nog maar op twee punten (bij de kruisingen met de Berkenlaan en de Arnhemseweg) tot aan de weg.

Langs de weg staan verspreid slechts zes huizen: nrs. 1, 6, 12, 14, 16, 18. De huizen zijn gebouwd tussen 1928 en 2000, De meeste huizen zijn boerderijen.

  • Het huisnummer 1 (uit 2000) is van Natuurmonumenten. Het staat tegenover nr. 14 (dat ook uit 2000 is).
  • Huisnummer 6 (uit 1928) is het enige dat ten noorden van de Arnhemseweg (N335) staat. Het is tevens het enige nog bestaande huis van een groep arbeiderswoningen die bekend stond als de Noordpool.
  • Huisnummer 18 (uit 1948) is het enige dat ten zuiden van de Peeskesweg ligt; het ligt vlak bij de camping van 't Peeske.

Ook tussen Zeddam en Stokkum is een Oude Eltenseweg.

Kaart

Bezig met het laden van de kaart...