Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Boterweg

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De Boterweg (Botterweg in het Barghs) ten zuiden van Beek is een restant van een zeer oude marktweg die ooit van Emmerik via 's-Heerenberg naar Zevenaar liep. Over deze weg vervoerde men vroeger te voet vooral boter naar de markt in Emmerik. Of de (hele) marktweg ooit ook Boterweg heeft geheten, lijkt niet waarschijnlijk, maar dit is nu de officiële straatnaam van de landweg die begint aan de Kastanjelaan ter hoogte van het Snijders Buske in Stokkum. Het eindpunt ligt ongeveer 300 honderd meter ten noorden van de grenspost Beek-Elten aan de Eltenseweg in Beek, net ten zuiden van huisnummer 5. Aan de weg liggen officieel geen huizen; de Lange Heg 19 en Kastanjelaan 25 in Stokkum grenzen wel aan de weg.

De Boterweg op de kaart van Christiaan 's Grooten uit 1573

Tot 1816 lag Nederlands zuidgrens bij 's-Heerenberg nog vlak bij de stadspoort van Emmerik, zodat de oude Boterweg al vanaf Emmerik over Berghs grondgebied liep. De weg bereikte 's-Heerenberg bij de Oudste Poort, zoals te zien is in de rechter benedenhoek op de kaartuitsnede hierboven. Vervolgens ging de weg vanaf de Molenpoort eerst een stukje in oostelijke richting tot bij de grafelijke molen. Daar maakte de weg een grote bocht westwaarts en kwam via de huidige Peeskesweg en Kastanjelaan op het hierboven genoemde punt waar de huidige Boterweg begint. Die loopt langs de noordkant van de Hulzenberg tot waar Huis Hulzenberg heeft gestaan, maakt dan een haakse bocht naar het noorden en ongeveer 750 meter verderop een haakse bocht naar het westen. Op korte afstand ligt dan het eindpunt aan de Eltenseweg. Schuin aan de overkant van de Eltenseweg in de richting van Beek begint de Melkweg. De Boterweg heeft wel officiële straatnaambordjes en (bij de kruising met de Oude Eltenseweg) ook een houten bordje Botterweg in het Barghs; de weg heeft officieel geen adressen of huisnummers - de percelen met huizen die aan de weg grenzen hebben allemaal een adres van een kruisende straat.

Vroeger vervolgde de Boterweg zijn route door de Leege Heide in Elten en dan via Babberich naar Zevenaar. De Rijn maakte tot het gereedkomen van het Pannerdensch kanaal in 1707 vanaf de Rijntol bij Lobith nog een grote noordwaartse bocht, zodat Zevenaar aan de Rijn heeft gelegen. Voor Zevenaar liep zodoende een gedeelte van de Boterweg over de Rijndijk.

De Boterweg (bovenaan) in Theodorus Bückers
atlas van Bergh uit 1727
Het begin van de Boterweg bij het Snijders Buske in Stokkum
De Beekse kant van de Boterweg in het najaar van 2020

Kaart

Op de OpenStreetMap heeft aan het westelijke einde van de Boterweg een extra bospad de naam Boterweg.

Bezig met het laden van de kaart...

Bronnen