Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Bruijn, Maria Johanna de: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
k (Bronnen: cat)
k (Maria Johanna de Bruijn: redactie)
 
Regel 1: Regel 1:
 
==Maria Johanna de Bruijn==
 
==Maria Johanna de Bruijn==
 +
Op 13 januari [[1858]] kwamen Jan Gorus, dagloner te Warm (gemeente Gendringen) en Bernardus Johannes Roes, landbouwer te [[Wijnbergen]] bij [[Hugenpoth tot Aerdt, Carolus Antonius Ludovicus baron van|burgemeester Carolus van Hugenpoth]] - die als ambtenaar van de burgerlijke stand van [[gemeente Bergh|Bergh]] fungeerde - om aangifte te doen van het overlijden van Maria Johanna de Bruijn, buiten beroep, geboren te [[Doetinchem|Stad-Doetinchem]], wonende in Wijnbergen op de [[Kemnade]] en weduwe van [[Ver Huell, Carel Hendrik|Carel Hendrik Grave Ver Huell]], dochter van Franco de Bruijn en Machelina Bartha Gesina Coopsen. Zij was daags tevoren op 93-jarige leeftijd overleden.
  
Op 13 januari 1858 komen Jan Gorus, dagloner te Warm (gemeente Gendringen) en Bernardus Johannes Roes, landbouwer te Wijnbergen bij burgemeester Carolus van Hugenpoth - die als ambtenaar van den Burgerlijken stand der gemeente Bergh fungeert - om aangifte te doen van het overlijden van Maria Johanna de Bruijn, buiten beroep, geboren te Stad [[Doetinchem]], wonende in [[Wijnbergen]] op de [[Kemnade]] en weduwe van [[Ver Huell, Carel Hendrik|Carel Hendrik Grave Ver Huell]], dochter van Franco de Bruijn en Machelina Bartha Gesina Coopsen.<br/>
+
Hoewel Maria Johanna erg op Doetinchem was georiënteerd, krijgt ze toch een plaatsje in deze rubriek omdat zij in haar testament de [[St. Martinus Wijnbergen|r.-k. kerk]] van Wijnbergen met 2000 gulden bedacht en de [[Hervormde kerk in Zeddam|Nederlands-hervormde kerk]] van [[Zeddam]] met 6000 gulden (evenals de Nederlands-hervormde gemeente van [[Didam]]).
  
Hoewel Maria Johanna erg op Doetinchem was georiënteerd, krijgt ze toch een plaatsje in deze rubriek omdat zij in haar testament de RK kerk van Wijnbergen met 2000 gulden bedacht en de Nederlands Hervormde kerk van Zeddam met 6000 gulden (evenals de NH gemeente van Didam).
+
In tegenstelling tot haar man - 'Doetinchems beroemdste zoon' - bracht zij veel tijd op de Kemnade door. Na haar dood moest echter wel een groot deel van de Kemnade gesloopt worden.
In tegenstelling tot haar man - 'Doetinchems beroemdste zoon' - bracht zij veel tijd op de [[Kemnade]] door. Na haar dood moest echter wel een groot deel van de Kemnade gesloopt worden.<br/>
 
  
===Carel Hendrik Graaf Ver Huell===
+
===Kemnade===
Over haar man is veel geschreven in ''Kronijck van Deutekom'' [ruilabonnement met onze Heemundekring].
+
Haar aanwezigheid op de Kemnade - op 30 september [[1806]] gekocht - is het duidelijkst waarneembaar door een proces in verband met de bouw van een illegale brug, waarover Stork in de [[Graafschapbode]] van 27 december [[1967]] een uitvoerig artikel heeft geschreven (zie Bronnen).
Prof. Dr. L. Turksma schreef een biografie over hem: Admiraal van napoleon; het leven van Carel Hendrik graaf Verhuell 1764-1845 (Zutphen 1991). In de lijst van geraadpleegde archivalia komen de Berghse archieven niet voor; wel:
 
*Algemeen Rijks Archief,
 
*Rijksarchief in Gelderland,
 
*Gemeente-archief Arnhem,
 
*Archives de la Marine, Chateau de Vincennes,
 
*Archives Nationales, Parijs,
 
*Koninklijke Bibliotheek
 
  
===Kemnade===
+
Als getuigen zijn uit Bergh aanwezig Jan Borkus (boerderij [[Boekelt|de Boekelt]] in Wijnbergen), oud-opzichter Jan Wienholts (Wijnbergen), Stoffel Dijker ([[Vethuizen]]), Albertus Pelgrim ([[Bluemerhoeve]] in Wijnbergen), Jan Vels ([[Polsendaal]], Wijnbergen), de stoelenmakers Jan en Gradus Rosch (Zeddam), Rutger Winters ([[Wals (Boerderij)|de Wals]], Wijnbergen) en Willem te Water (Wijnbergen).
Haar aanwezigheid op de Kemnade - op 30-09-1806 gekocht - is het duidelijkst waarneembaar door een proces in verband met de bouw van een illegale brug waarover Stork in de Graafschapbode van 27 december 1967 een uitvoerig artikel heeft geschreven.<br/>
 
''Zie ook bij Bronnen: "Brug over de Wals"''<br/>
 
  
Als getuigen zijn uit Bergh aanwezig Jan Borkus (boerderij de Boekelt in Wijnbergen), oud-opzichter Jan Wienholts (Wijnbergen), Stoffel Dijker (Vethuizen), Albertus Pelgrim (Bluemerhoeve in Wijnbergen), Jan Vels (Polsendaal, Wijnbergen, nu bewoond door Schieven), de stoelenmakers Jan en Gradus Rosch (Zeddam), Rutger Winters (de Wals, Wijnbergen) en Willem te Water (Wijnbergen).<br/>
+
Ook wordt ze genoemd in Old Ni-js nummer 47 (blz. 6) inzake het vaststellen van de grenzen van het jachtgdebied behorend bij de Kemnade.
Ook wordt ze genoemd in Old Ni-js nummer 47 (blz 6) inzake het vaststellen van de grenzen van het jachtgdebied behorend bij de Kemnade.
 
  
 
===Bronnen===
 
===Bronnen===
 
*[[Verhalen - brug over de wals]]
 
*[[Verhalen - brug over de wals]]
 +
*[http://www.wiewaswie.nl WieWasWie]]
  
 
[[Categorie: Kemnade]]
 
[[Categorie: Kemnade]]

Huidige versie van 27 feb 2016 om 16:14

Maria Johanna de Bruijn

Op 13 januari 1858 kwamen Jan Gorus, dagloner te Warm (gemeente Gendringen) en Bernardus Johannes Roes, landbouwer te Wijnbergen bij burgemeester Carolus van Hugenpoth - die als ambtenaar van de burgerlijke stand van Bergh fungeerde - om aangifte te doen van het overlijden van Maria Johanna de Bruijn, buiten beroep, geboren te Stad-Doetinchem, wonende in Wijnbergen op de Kemnade en weduwe van Carel Hendrik Grave Ver Huell, dochter van Franco de Bruijn en Machelina Bartha Gesina Coopsen. Zij was daags tevoren op 93-jarige leeftijd overleden.

Hoewel Maria Johanna erg op Doetinchem was georiënteerd, krijgt ze toch een plaatsje in deze rubriek omdat zij in haar testament de r.-k. kerk van Wijnbergen met 2000 gulden bedacht en de Nederlands-hervormde kerk van Zeddam met 6000 gulden (evenals de Nederlands-hervormde gemeente van Didam).

In tegenstelling tot haar man - 'Doetinchems beroemdste zoon' - bracht zij veel tijd op de Kemnade door. Na haar dood moest echter wel een groot deel van de Kemnade gesloopt worden.

Kemnade

Haar aanwezigheid op de Kemnade - op 30 september 1806 gekocht - is het duidelijkst waarneembaar door een proces in verband met de bouw van een illegale brug, waarover Stork in de Graafschapbode van 27 december 1967 een uitvoerig artikel heeft geschreven (zie Bronnen).

Als getuigen zijn uit Bergh aanwezig Jan Borkus (boerderij de Boekelt in Wijnbergen), oud-opzichter Jan Wienholts (Wijnbergen), Stoffel Dijker (Vethuizen), Albertus Pelgrim (Bluemerhoeve in Wijnbergen), Jan Vels (Polsendaal, Wijnbergen), de stoelenmakers Jan en Gradus Rosch (Zeddam), Rutger Winters (de Wals, Wijnbergen) en Willem te Water (Wijnbergen).

Ook wordt ze genoemd in Old Ni-js nummer 47 (blz. 6) inzake het vaststellen van de grenzen van het jachtgdebied behorend bij de Kemnade.

Bronnen