Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Carpentier, Catharina Frederika de

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 20 dec 2020 om 14:05 (Gedenkboek)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Catharina Frederika de Carpentier werd op 30 mei 1894 geboren in Den Helder als dochter van Pieter Helenus de Carpentier en Margaretha Elizabeth Tienstra. Op 20 juli 1920 trouwde zij in Apeldoorn met Wilhelmus Hendrikus Jacobus Maria Simons, geboren op 17 februari 1893 in Rotterdam als zoon van Cornelus Benedectus Simons en Elisabeth Walteria Maria Salters.

Kort na haar huwelijk vestigde zij zich met haar man in Wijnbergen. Haar man werd daar het eerste hoofd van de Sint Martinusschool.

In Wijnbergen kreeg het echtpaar Simons twee kinderen:

Op 6 maart 1925 werd het gezin Simons uitgeschreven uit de gemeente Bergh vanwege vertrek naar Nederlands-Indië. Zij vertrokken op 14 maart 1925 met het passagiersschip Jan Pieterszoon Coen van Amsterdam naar Batavia. De aankomst aldaar was op 17 april.

Over het leven van Catharina Simons en haar gezin in Indië zijn geen gegevens bekend. Het enige dat we weten is dat zij daags na de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945 in het Japanse burgerkamp Tjideng bij Jakarta is overleden. Haar oudste dochter Maria overleed daar vier dagen later op 20 augustus. Of haar man en haar jongste dochter toen nog leefden is niet bekend.

Het is niet bekend waar Catharina Simons-Carpentier begraven is. Zij staat vermeld in Gedenkboek 41 van de Oorlogsgravenstichting. In de gedenkboeken 40 en 41 samen staan 6.788 namen van Nederlandse oorlogsslachtoffers die omkwamen in Azië.

Uit De Sumatra Post van 11 april 1925
Uit De Maasbode van 5 oktober 1945

Bronnen