Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

De Reeven

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De Reeven is een veld aan de noordoostkant van Azewijn. De Reefsche Wetering deelt de Reeven in tweeën: de Groote Reeven aan de westkant en de Kleine Reeven en aan de oostkant.

De Dr. Hoegenstraat vormt de westelijke grens van de Reeven. Aan de noordkant ligt het bedrijfsterrein van de steenfabriek van Den Daas, terwijl de oostgrens samenvalt met de grens van de gemeente Oude IJsselstreek. Langs de zuidrand lopen de Gendringseweg en de Eerlandsestraat. Dwars door de Reeven werd tijdens de ruilverkaveling haaks op de Reefsche Wetering de Reefweg aangelegd.

Het huis op Dr. Hoegenstraat 4 heet De Stille Reef. Vlak achter dit huis maakte op 8 april 1944 een Amerikaanse bommenwerper een noodlanding.

De Groote Reeven zijn nog steeds in gebruik als bouw- en weiland, maar de Kleine Reeven hebben grote veranderingen ondergaan. Het deel ten zuiden van de Reefweg is lange tijd in gebruik geweest als vuilstortplaats, waarna er in 2011 het Solarpark Azewijn in gebruik werd genomen. Ten noorden van de Reefweg is door zandwinning een grote waterplas ontstaan.

De Reeven in 1880
(De grootvader van Arent Messing kwam van de boerderij Messing in Rafelder)
De Reeven in 2011

Bronnen