Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Diksmuide

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 10 jan 2018 om 10:47 (overlijde Ravenel)
Ga naar: navigatie, zoeken
Diksmuide op een kaart van Jan Willemsz. Blaeu uit 1649. Linksboven is het wapen afgebeeld van de koning van Spanje, die tevens heer der Spaanse Nederlanden was. Het wapen daaronder is van de graven van Bergh; de wapens rechtsboven zijn van Vlaanderen en van Diksmuide. De leeuw in het wapen van Bergh is – bewust of onbewust – afgebeeld als de leeuw van Vlaanderen.

Diksmuide is een stad in de Belgische provincie West-Vlaanderen. Vroeger was het een heerlijkheid, die sinds het einde van de 15e eeuw in bezit was van het geslacht De Sacquespée. Als bevelhebber van de plaatselijke burcht voerde de heer van Diksmuide tevens de titel burggraaf.

Nadat Marie de Sacquespée, de laatste vrouwe van Diksmuide, op 19 september 1607 kinderloos was overleden, besloten haar erfgenamen de heerlijkheid met alle rechten en andere onroerende goederen te verkopen. Op initiatief van het stadsbestuur van Diksmuide had een van de erfgenamen op 18 juli 1608 een ontmoeting met Frederik van den Bergh en zijn vrouw Françoise de Ravenel. Graaf Frederik verbleef in die tijd als Kapitein der Aartshertogelijke Garde in Vlaanderen. Na enige bedenktijd werd het koopcontract op 9 augustus in Brugge getekend: voor 99.000 gulden werden de graaf en gravin eigenaar van Diksmuide. Daar hielden zij op 27 september met hun gevolg hun blijde intocht. Zij werden ontvangen door de plaatselijke notabelen, die hen een rondleiding door de stad aanboden. De dag werd besloten met een banket waar zestig liter "Rynsche" wijn geschonken werd.

Of en hoe vaak de graven van Bergh naderhand nog in Diksmuide zijn geweest, is onduidelijk. Wel is graaf Frederiks vrouw Françoise de Ravenel hier op 2 augustus 1629 overleden.

Als Berghse bezitting was Diksmuide een afzonderlijk rentambt, waarvan de rentmeester zijn correspondentie voerde met de centrale administratie in 's-Heerenberg of Boxmeer. In Boxmeer is hiervan weinig bewaard gebleven, terwijl het archief in Diksmuide in de Eerste Wereldoorlog verloren is gegaan.

Diksmuide vererfde in de rechte lijn, maar van 1661 tot zijn dood in 1673 was Willem Leopold van den Bergh, de jongste zoon van Albert van den Bergh, heer van Diksmuide. Daarna verviel het aan zijn oudere broer graaf Oswald III, maar zijn moeder Madeleine de Cusance heeft hem het bezit 1677 tot 1688 betwist. In 1794 werd de heerlijkheid door de Fransen bezet en geconfisqueerd. Vorst Anton Alois was op dat moment graaf van Bergh. Toen de Zuidelijke Nederlanden in 1801 als gevolg van een van de bepalingen in de Vrede van Lunéville aan Frankrijk werden toegewezen, ging Diksmuide definitief voor Bergh verloren.

Op 4 november 2013 bepaalde het stadsbestuur van Diksmuide dat het nieuw ingerichte stationsplein Burggraaf Frederikplein zal heten. In de voorbereidende fase had het stadsbestuur in de zomer van 2013 een delegatie van de Stichting Huis Bergh ontvangen.

Bronnen