Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Duitsche Verel

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

In het Duitsche Verel aan de huidige Daltuin en op de hoek van de Daltuin en de Stokkumseweg (voorheen B293 t.m. B300) te 's-Heerenberg stonden de Acht Zaligheden, acht woningen van de Hervormde Diakonie, rond 1900 gebouwd in opdracht van de Emmerikse firma Heiming-Bocks & Schulte beter bekend als de borstelfabriek. Aannemelijk is dat deze woningen bedoeld waren als bedrijfswoningen voor eigen personeel.

Op het Duitsche Verel woonden onder andere (van boven naar beneden) Kaak, Riethorst, Van Halteren, zoeaaf Gerhardus Witten, Johann Hubert Stein, Derksen van Koot en Ten Holder. In een adressenboek uit eind jaren 50 bestaat de Daltuin nog niet en worden de huizen aldaar nog tot de Stokkumseweg gerekend.

Er woonden toen: D.E. Verholen 32, G.H. Berendsen 34, J.LM. Mighelbrink 36, H.E. van Halteren 38, K. Riethorst en M. Elting 40, J.A.P. van Koot 42, J.Th.W Bosch 44 en ? 46.

Van de acht woningen staan alleen de woningen aan de Stokkumseweg (huisnummer 44 en 46) er nog. Dit verklaart ook de grote sprong in de nummering van de Stokkumseweg: van huisnummer 18 (nu: Goudsmit Hylke de Jong) naar huisnummer 44.

Trivia

In de Brabantse Kempen worden acht dorpen eveneens De Acht Zaligheden genoemd: Duizel, Eersel, Hunsel, Knegsel, Netersel, Reusel, Steensel, Wintersel. In de loop der tijd zijn meerdere Berghenaren naar de Kempen verhuisd.

Externe link(s)

Link naar de Wikipedia pagina over De Acht Zaligheden

Duitse verel kl.jpg
Duitsche Verel in 1927
Gezicht op 's-Heerenberg met Duitsche Verel en op de voorgrond Tineke en Heleen Sasse

Bronnen