Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Engelbarts, Bernard

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Mientje.jpg
De timmerman
W. Meuleman en B. Engelbarts, 11 Januari 1965

Bernard Engelbarts was van 1966 tot 1985 onderwijzer te Kilder aan de Laetare-basisschool. Hij was zanger en auteur van een aantal liedjes in het dialect. De meest bekende, die in de gehele Achterhoek wordt meegezongen, is ""Mientje"", het lied waarin een man zijn vrouw vraagt om hem carnaval te laten vieren. Ook "" Dat plekske in de plantage"" is in Bergh zeer bekend. Samen met de Berghse Hofkapel heeft Bernard deze liedjes in een studio in Limburg opgenomen.

Op 28 maart 1969 heeft hij in het radio programma van RONO "Zo maor der tussendoor." een drietal liedjes ten gehore gebracht (Het plekske in de Plantage, De Juffrouw en het lied van de Berghse Brandweer). Hij werd hierbij begeleid door B. van Oort (bas), Kees Huybrechts (piano) en Jos Alofs (drums).

Voor Kilder heeft hij het lied Ik vroag mien af... geschreven, dat later ook veel is gezongen door Riekie Thijsen-Elshof De twee zonen van Bernard en Mientje, Bart en Kees maakten jaren later ook een CD met nummers in het dialect. De CD heet Misschien leave we nog 'n uurke. Er stonden ook een paar nummers op van Bernard.

Hij was ook de initiatiefnemer van de schandpaal die in de tijd van 600 jaar stad in 1979 voor het Stadhuis is geplaatst.

't Plekske in de Plantage

Op zaterdag 20 Augustus 2010 is er een gedenkteken onthuld in de Plantage. Dit was een van de plekjes in Bergh waar hij over gezongen heeft.

Zie ook