Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Reintjes, Eugen

Uit Berghapedia
(Doorverwezen vanaf Eugen Reintjes)
Ga naar: navigatie, zoeken

Eugen Reintjes werd geboren op 29 februari 1884 in Emmerik. Hij had de Nederlandse nationaliteit en heeft in 's-Heerenberg gewoond. Hij was een zoon van de oprichter van een machinefabriek in Emmerik, die in 1879 begon als een mechanische werkplaats. Bij het bombardement in oktober 1944 werd het bedrijf beschadigd, waarna het in 1950 naar Hameln werd verplaatst. Hier werkten anno 1964 300 mensen. Thans is Reintjes GmbH een internationale onderneming die onderdelen voor scheepsmotoren produceert.

In de oorlog heeft Reintjes in de Slotlaan in ’s-Heerenberg gewoond. Hij had daar een kostbare schilderijenverzameling. Na de oorlog werd hij ten onrechte gevangen genomen, wat mogelijk de reden is dat hij later een deel van zijn kapitaal in Emmerik heeft besteed, en niet in 's-Heerenberg.

In 1962 werd de Eugen-Reintjes-Stiftung opgericht ter ondersteuning van de gezondheids- en sociale zorg in de stad Hameln. Hierin heeft Reintjes zijn aandelen ondergebracht. Uit de stichtingsgelden zijn bijvoorbeeld de inrichting en apparatuur van het ziekenhuis in Hameln bekostigd. In hetzelfde jaar werd Reintjes ereburger van Emmerik. Ook is in Emmerik het stadion van de voetbalclub VfB Rheingold naar hem vernoemd.

Wegens zijn verdiensten voor de stad Hameln werd Eugen Reintjes in maart 1964 onderscheiden met het Kruis van Verdienste van de deelstaat Neder-Saksen. Eerder had hij reeds het Kruis van Verdienste van de Bondsregering ontvangen.

Eugen Reintjes overleed op 13 april 1966 in Hameln.

Bronnen