Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Frederik Frans van den Bergh

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Frederik Frans van den Bergh was de oudste zoon van Albert van den Bergh en Madeleine de Cusance. Hij werd op 30 januari 1643 geboren in Boxmeer, waar hij op 1 maart gedoopt werd.

Hij was dertien jaar oud toen zijn vader in 1656 overleed. Hij volgde hem op als graaf van Bergh onder de voogdij van zijn moeder.

Frederik Frans was voorbestemd om te trouwen met zijn achternicht Henriëtte Francisca van Hohenzollern-Hechingen, dochter van Maria Elisabeth van den Bergh, markiezin van Bergen op Zoom. De bedoeling van dit huwelijk was Bergen op Zoom terug te brengen in het bezit van Bergh. Deze opzet is niet gelukt.

Hij bezocht de kostschool van de jezuïeten in Emmerik en ging daarna filosofie studeren Keulen. Hij had al een groot deel van zijn studie voltooid toen hij op een dag bij slecht weer aan een processie deelnam. Hij liep daarbij zo'n zware verkoudheid op, dat hem na enige tijd de laatste sacramenten moesten worden toegediend. Hij overleed tegen vijf uur in de middag van 11 april 1661, achttien jaar oud. Vijf dagen later werd hij in Boxmeer begraven. Zijn rechten gingen over grotendeels over op zijn broer Oswald, maar hun jongste broer Willem Leopold kreeg (onder meer) Boxmeer.

De aanhef van het gedrukte herinneringsplakkaat voor
Frederik Frans van den Bergh uit 1661.

Het archief van Huis Bergh bewaart een aantal documenten betreffende Frederik Frans, waaronder zijn testament en daaraan gerelateerde stukken. Verder is er een lofrede die zijn gouverneur in Keulen na zijn overlijden schreef. Frederik Frans komt hierin naar voren als een zeer gelovig mens.

Bij de lofrede is een gedrukt herinneringsplakkaat gevoegd, geheel in het Latijn gesteld. In de aanhef worden alle titels van Frederik Frans genoemd. De eerste twee zijn Comitis de Monte en Machionis Bergarum ad Zomam: graaf van Bergh en, hoewel hij dat officieel niet was, markies van Bergen op Zoom.

Bronnen