Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Freriks, Cornelis

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Freriks Berghse overlijdensakte

Cornelis Freriks werd op 17 augustus 1894 geboren in Arnhem als zoon van Willem Freriks en Cornelia Schuilenburg. Op 15 maart 1922 trouwde hij in Arnhem met Martha Hendrika Schüg, geboren op 21 januari 1902 in Zutphen als dochter van Peter Schüg en Martha Klein.

Freriks was grondwerker van beroep. Tijdens Operatie Market Garden in september 1944 werd hij, zoals een groot deel van de Arnhemse bevolking, geëvacueerd naar Apeldoorn. Daar werd hij bij een razzia opgepakt en met een trein afgevoerd. Toen deze trein door een geallieerd vliegtuig werd beschoten, raakte hij licht maar toch zodanig gewond dat hij in een ziekenhuis verpleegd moest worden. Op eigen verzoek mocht hij naar een familielid in Bergh gaan om verpleegd te worden. Waar en bij wie dit was, kon nog niet worden achterhaald

Op 12 januari 1945 is hij in 's-Heerenberg overleden; niet aan zijn verwonding, maar aan een ziekte. Hij was vijftig jaar oud. Het feit dat zijn dood op 15 januari werd aangegeven door de religieuze Maria Elisabeth Scholten, is een aanwijzing dat hij in de Sint Theresia Stichting is overleden. Op 18 september 1945 werd zijn dood geregistreerd in Arnhem na ontvangst aldaar van een uittreksel uit het overlijdensregister van de gemeente Bergh.

Freriks werd op 16 januari begraven op de protestantse begraafplaats‎ in 's-Heerenberg. Op 4 december 1945 werd hij opgegraven voor hergrafenis op de begraafplaats Moscowa in Arnhem. Die vond plaats in januari 1946. Zijn graf is inmiddels geruimd.

Hij is als slachtoffer van de oorlog opgenomen in het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting.

Zijn weduwe is op 12 augustus 1952 hertrouwd met Jacob Schuil.

Bronnen