Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Freriks, Cornelis: verschil tussen versies

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'thumb|right|600px|<center>'''Freriks Berghse overlijdensakte</center> '''Cornelis Freriks''' werd op 17 augus...')
 
(aanvulling Narionaal Archief)
Regel 1: Regel 1:
 
[[Bestand: Cornelis Freriks overlijdensakte 1945.jpg|thumb|right|600px|<center>'''Freriks Berghse overlijdensakte</center>]]
 
[[Bestand: Cornelis Freriks overlijdensakte 1945.jpg|thumb|right|600px|<center>'''Freriks Berghse overlijdensakte</center>]]
'''Cornelis Freriks''' werd op 17 augustus [[1894]] geboren in [[Arnhem]] als zoon van Willem Freriks en Cornelia Schuilenburg. Op 15 maart [[1922]] trouwde hij in Arnhem met Martha Hendrika Schüg, geboren op 21 januari [[1902]] in [[Zutphen]] als dochter van Peter Schüg en Martha Klein
+
'''Cornelis Freriks''' werd op 17 augustus [[1894]] geboren in [[Arnhem]] als zoon van Willem Freriks en Cornelia Schuilenburg. Op 15 maart [[1922]] trouwde hij in Arnhem met Martha Hendrika Schüg, geboren op 21 januari [[1902]] in [[Zutphen]] als dochter van Peter Schüg en Martha Klein.
  
Freriks was grondwerker van beroep. Als zodanig heeft hij waarschijnlijk voor de [[Organisation Todt]] dwangarbeid moeten verrichten in [[gemeente Bergh|Bergh]]. Daar overleed hij op 12 januari [[1945]], vijftig jaar oud. Dit was nog ruim voor Bergh eind maart 1945 [[Bergh in de frontlinie|in de frontlinie]] kwam te liggen. Over zijn doodsoorzaak zijn geen gegevens voorhanden; hij kan gewond zijn geraakt bij een beschieting door geallieerde vliegtuigen, of een natuurlijke dood zijn gestorven.In dat laatste geval is zijn dood geen direct gevolg van oorlogsgeweld.
+
Freriks was grondwerker van beroep. Tijdens Operatie Market Garden in september [[1944]] werd hij, zoals een groot deel van de Arnhemse bevolking, geëvacueerd naar Apeldoorn. Daar werd hij bij een razzia opgepakt en met een trein afgevoerd. Toen deze trein door een geallieerd vliegtuig werd beschoten, raakte hij licht maar toch zodanig gewond dat hij in een ziekenhuis verpleegd moest worden. Op eigen verzoek mocht hij naar een familielid in [[gemeente Bergh|Bergh]] gaan om verpleegd te worden. Waar en bij wie dit was, kon nog niet worden achterhaald
  
Het feit dat zijn dood op 15 januari werd aangegeven door de religieuze Maria Elisabeth Scholten, is een aanwijzing dat hij in de [[Sint-Theresia-Stichting]] is overleden. Op 18 september 1945 werd zijn dood geregistreerd in Arnhem na ontvangst aldaar van een uittreksel uit het overlijdensregister van de gemeente Bergh.
+
Op 12 januari [[1945]] is hij in [['s-Heerenberg]] overleden; niet aan zijn verwonding, maar aan een ziekte. Hij was vijftig jaar oud. Het feit dat zijn dood op 15 januari werd aangegeven door de religieuze Maria Elisabeth Scholten, is een aanwijzing dat hij in de [[Sint-Theresia-Stichting|Sint Theresia Stichting]] is overleden. Op 18 september 1945 werd zijn dood geregistreerd in Arnhem na ontvangst aldaar van een uittreksel uit het overlijdensregister van de gemeente Bergh.
  
Hij werd begraven op de begraafplaats Moscowa in Arnhem. Zijn graf is inmiddels geruimd.
+
Freriks werd op 16 januari begraven op de [[Begraafplaats NH kerk 's-Heerenberg|protestantse begraafplaats‎]] in 's-Heerenberg. Op 4 december 1945 werd hij opgegraven voor hergrafenis op de begraafplaats Moscowa in Arnhem. Die vond plaats in januari [[1946]]. Zijn graf is inmiddels geruimd.
  
 
Hij is als ''slachtoffer van de oorlog'' opgenomen in het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting.
 
Hij is als ''slachtoffer van de oorlog'' opgenomen in het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting.
 +
 +
Zijn weduwe is op 12 augustus [[1952]] hertrouwd met Jacob Schuil.
 
<br clear=all/>
 
<br clear=all/>
 
== Bronnen ==
 
== Bronnen ==
 +
*[https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/archief/2.19.255.01/invnr/45396A/file/NL-HaNA_2.19.255.01_45396A_0001?eadID=2.19.255.01&unitID=45396A&query= A-dossier van de Oorlogsgravenstichting in het Nationaal Archief]
 
*[http://www.archieven.nl Archieven.nl]
 
*[http://www.archieven.nl Archieven.nl]
 
*[http://www.ogs.nl Oorlogsgravenstichting]
 
*[http://www.ogs.nl Oorlogsgravenstichting]
  
 
[[Categorie:Burgerslachtoffers oorlogsgeweld‎]]
 
[[Categorie:Burgerslachtoffers oorlogsgeweld‎]]

Versie van 11 apr 2023 om 07:49

Freriks Berghse overlijdensakte

Cornelis Freriks werd op 17 augustus 1894 geboren in Arnhem als zoon van Willem Freriks en Cornelia Schuilenburg. Op 15 maart 1922 trouwde hij in Arnhem met Martha Hendrika Schüg, geboren op 21 januari 1902 in Zutphen als dochter van Peter Schüg en Martha Klein.

Freriks was grondwerker van beroep. Tijdens Operatie Market Garden in september 1944 werd hij, zoals een groot deel van de Arnhemse bevolking, geëvacueerd naar Apeldoorn. Daar werd hij bij een razzia opgepakt en met een trein afgevoerd. Toen deze trein door een geallieerd vliegtuig werd beschoten, raakte hij licht maar toch zodanig gewond dat hij in een ziekenhuis verpleegd moest worden. Op eigen verzoek mocht hij naar een familielid in Bergh gaan om verpleegd te worden. Waar en bij wie dit was, kon nog niet worden achterhaald

Op 12 januari 1945 is hij in 's-Heerenberg overleden; niet aan zijn verwonding, maar aan een ziekte. Hij was vijftig jaar oud. Het feit dat zijn dood op 15 januari werd aangegeven door de religieuze Maria Elisabeth Scholten, is een aanwijzing dat hij in de Sint Theresia Stichting is overleden. Op 18 september 1945 werd zijn dood geregistreerd in Arnhem na ontvangst aldaar van een uittreksel uit het overlijdensregister van de gemeente Bergh.

Freriks werd op 16 januari begraven op de protestantse begraafplaats‎ in 's-Heerenberg. Op 4 december 1945 werd hij opgegraven voor hergrafenis op de begraafplaats Moscowa in Arnhem. Die vond plaats in januari 1946. Zijn graf is inmiddels geruimd.

Hij is als slachtoffer van de oorlog opgenomen in het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting.

Zijn weduwe is op 12 augustus 1952 hertrouwd met Jacob Schuil.

Bronnen