Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Giesen, Theodorus Aloijsius

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
De kerk van Azewijn en Café Th. Giesen

Theodorus Aloijsius (Dorus) Giesen werd op 25 december 1869 geboren op Dijkhuizen als zoon van Antonius Giesen en Alberta Dijker.

Dorus Giesen trouwde op 11 juli 1901 in 's-Heerenberg met Aldegonda Hendrika Berntsen, geboren op 30 januari 1859 als dochter van Albertus Berntsen en Aleida Kuper. Zij was uitbaatster van het Kupershuus in Azewijn, dat daarna als Café Th. Giesen bekend kwam te staan. Zijn vrouw overleed kinderloos op 13 januari 1906, mogelijk als gevolg van een doodgeboren kindje op 21 februari 1905. Of Dorus toen al de vergunninghouder was, is nog onduidelijk, maar op een gegeven moment werd hij de uitbater.

Ergens aan het eind van de negentiende eeuw heeft Dorus Giesen samen met de heren Gerritsen en Hettelaar de Onderlinge Paardenverzekering Azewijn en Omstreken opgericht.

Huwelijken en kinderen

Het huwelijk van Dorus en Alegonda in 1901 was de eerste schakel in een kettinghuwelijk van vier schakels. Zoals hierboven vermeld, is dit huwelijk kinderloos gebleven.

De tweede schakel was Dorus' huwelijk op 15 november 1906 met Theodora Christina Gerritsen, geboren op 27 augustus 1897 in Angerlo als dochter van Alexander Gerritsen en Johanna Koning. Uit dit huwelijk werden (minstens) drie kinderen geboren:

Dorus' tweede vrouw overleed al op 36-jarige leeftijd op 9 februari 1916.

De derde schakel was Dorus' huwelijk op 8 mei 1919 met Bertha Grada Sloot, geboren op 5 maart 1882 in Drempt als dochter van Hendrikus Sloot en Johanna Sliepenbeek. Zijn was een kleindochter van Anna Judith Giesen, een halfzus van Dorus' vader Antoon. Hun vader, dus Dorus' grootvader was Hendrik Giesen. Dorus' huwelijk met Bertha Sloot was nog kinderloos toen Dorus op 6 december 1921 op 51-jarige leeftijd overleed.

Bertha Sloot bleef toen achter met Dorus' zonen uit zijn tweede huwelijk. Zij hertrouwde op 30 april 1924 met Clé Berntsen. Dit was de vierde en laatste schakel. Aldegonda Berntsen met wie dit kettinghuwelijk begon, was een tante van Clé Berntsen met wie het eindigde. Bertha Sloot overleed op 22 oktober 1933. Zij was toen 51 jaar oud, net als haar eerste man bij diens overlijden.

Bronnen