Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Hettelaar, Antonius Wilhelmus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Teun Hettelaar werd geboren op 16 juni 1906 geboren in Beek als zoon van Theodorus Hettelaar en Johanna Berendina Verhoeven.

In de Tweede Wereldoorlog was hij lid van de Escape-groep Azewijn. Samen met een andere verzetsman van deze groep, Berend Geerling, is hem op 27 december 1999 postuum de Yad Vashem-medaille toegekend. Deze was aangevraagd door Harry Straus en diens zus Sara Betty Cohen-Straus, die mede door hen gered waren. Voor elk van beide verzetslieden nam een zoon op 17 augustus 2000 de medaille in ontvangst uit handen van Netta Shavit, de consul van Israël. De plechtigheid vond plaats in het gemeentehuis van gemeente Bergh in aanwezigheid van burgemeester Appel.

Teun Hettelaar woonde met zijn gezin op de Coenraet Herfkensstede in Azewijn. Deze boerderij is in 1966 na de ruilverkaveling afgebroken. Teun is toen met zijn gezin naar het Asbroek in Megchelen verhuisd. Na de afbraak is op dezelfde plek een bungalow gebouwd met het adres Leppestraat 22.

Hij overleed op 26 december 1992, 86 jaar oud, en werd begraven in Gendringen.

Teun Hettelaar wordt als lid van het Azewijnse verzet geëerd en herdacht met het Verzetsmonument Azewijn, dat op 1 april 2021 werd onthuld.

Bronnen