Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Straus, Sara Betty

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Betty Straus werd op 13 april 1920 geboren als dochter van Ben Straus en Hedwig Levita.

In de oorlog moest zij samen met haar zus Diny en haar broer Harry op 11 februari 1943 onderduiken. Harry vond een onderduikadres in Azewijn.

Betty en haar zus kwamen in Dieren terecht bij Geertruida van Gessel en haar dochter Alie. In januari 1944 werden leden van de plaatselijke ondergrondse gearresteerd, zodat het voor de onderduikster te gevaarlijk werd nog langer te blijven. Alie en haar verloofde Tieme Beuving hebben Betty en Diny toen op de fiets naar Azewijn gebracht. Alie reed voorop, dan volgden de zussen, en Tieme reed er op een afstandje achteraan. Het oversteken van de IJsselbrug bij Doesburg was het hachelijkst, want die werd door Duitse soldaten bewaakt, maar de nachtelijke tocht van zo'n dertig kilometer is goed afgelopen.

Tijdens haar onderduiktijd bij Garben heeft Betty het gedicht Onze Cabine geschreven. Dit was driekwart eeuw later de inspiratiebron voor het Verzetsmonument dat op 1 april 2021 in Azewijn werd onthuld.

Samen met hun broer Harry hebben Betty en Diny de oorlog bij Garben overleefd. Ook hun broer Joseph heeft de oorlog overleefd.

Geertruida Maria van Gessel-Karreman, Tieme Beuving and Alie Beuving-van Gessel werden op 21 september 1978 onderscheiden met de Yad Vashem-medaille. Zij hebben naast Betty en Diny Straus nog een aantal joden het leven gered. Op dezelfde datum werd ook aan Joep en Ag Garben de Yad Vashem-medaille toegekend.

Na de oorlog is Betty naar de Verenigde Staten geëmigreerd. Zij trouwde er met Rudy Cohen, geboren op 3 maart 1918 in Marwitz, het tegenwoordige Marwice in West-Polen. Hij was een zoon van Nathan Cohen and Marcha Louise Pinnow‏. Hij overleed op 16 mei 1995 in Santa Monica, Californië‎, 77 jaar oud. Betty leefde nog steeds toen in 2021 het Verzetsmonument in Azewijn werd onthuld. Zij woonde toen in Los Angeles.

Betty (rechts) met haar zus Diny en broer Joseph
Het gedicht van Betty Straus

Bronnen