Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Straus, Bernhardine Else

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Diny Straus werd op 16 juli 1913 geboren in 's-Heerenberg als dochter van Ben Straus en Hedwig Levita. Zij was een zus van Joseph, Harry en Betty Straus. Zij overleed op 20 oktober 1997 in Oss op 84-jarige leeftijd.

Diny (links) met haar zus Betty
en broer Joseph
Diny (links) met haar zus Betty in Utrecht tijdens de hittegolf van 1947.

Haar ouders werden in de nacht van 10 op 11 februari 1943 als eersten van de Joodse gemeenschap in 's-Heerenberg door de Duitsers opgepakt en weggevoerd. Diny kon toen met haar zus Betty en haar broer Harry nog op tijd onderduiken. Harry vond een onderduikadres in Azewijn.

Diny en haar zus kwamen in Dieren terecht bij Geertruida van Gessel en haar dochter Alie. In januari 1944 werden leden van de plaatselijke ondergrondse gearresteerd, zodat het voor de onderduiksters te gevaarlijk werd nog langer te blijven. Alie en haar verloofde Tieme Beuving hebben Diny en Betty toen op de fiets naar Azewijn gebracht. Alie reed voorop, dan volgden de zussen, en Tieme reed er op een afstandje achteraan. Het oversteken van de IJsselbrug bij Doesburg was het hachelijkst, want die werd door Duitse soldaten bewaakt, maar de nachtelijke tocht van zo'n dertig kilometer is goed afgelopen.

In Azewijn kregen Diny en Betty een schuilplaats bij Garben, waar Harry al ondergedoken was. Daar hebben ze een week gezelschap gehad van Myrle J. Stinnett en Carl I. Glassman, de piloten van de Amerikaanse bommenwerper die op 8 april 1944 een noodlanding had gemaakt in De Reeven. Albert Stern, de navigator van de bommenwerper die op 4 januari 1944 bij Vinkwijk was neergestort, was toen al weg. Harry heeft deze Amerikaan wel ontmoet, maar de zusjes vonden het jammer dat ze hem gemist hadden, want anders hadden ze ook met hem Engels kunnen praten.

In Azewijn heeft Diny met haar broer en zus de oorlog overleefd. Hun broer Joseph heeft de oorlog in Duitse krijgsgevangenschap overleefd.

Geertruida Maria van Gessel-Karreman, Tieme Beuving and Alie Beuving-van Gessel werden op 21 september 1978 onderscheiden met de Yad Vashem-medaille. Zij hebben naast Diny en Betty Straus nog een aantal joden het leven gered. Op dezelfde datum werd ook aan Joep en Ag Garben de Yad Vashem-medaille toegekend.

Bronnen