Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

IJzendoorn, Johannes Antonius van

Uit Berghapedia
(Doorverwezen vanaf IJzendoorn)
Ga naar: navigatie, zoeken

Johannes Antonius van IJzendoorn werd op 20 November 1909 geboren te Maurik en overleed op 11 mei 1987 te Tiel.

In 1954 kwam hij naar 's-Heerenberg als onderwijzer aan de St. Willibrordusschool. Toen in 1960 de nieuwe Galamaschool aan de Stokkumseweg gereed kwam, werd hij daar tot hoofd benoemd. Al snel bleek dat dit schoolgebouw, mede door de sterke uitbreiding van de woonkern in oostelijke richting (Lengelseveld) niet centraal lag. In de nieuwe wijk verrees een nieuwe 12-klassige school. Na de zomervakantie van 1971 kon de school met 411 kinderen beginnen (195 jongens en 216 meisjes). Een jaar na opening werd de school uitgebereid tot een 14-klassige.

Johannes is ruim twintig jaar verbonden geweest aan het rooms-katholieke onderwijs in 's-Heerenberg. Hij nam op 28 nobember 1974 officieel afscheid van de Pastoor Galamaschool. Hij werd opgevolgd door de heer Gerard van Uum.

Ook buiten de school ontplooide hij de nodige aktiviteiten. Zo was hij onder meer enkele jaren secretaris van de Katholieke Onderwijsbond, afdeling Bergh. Verder was hij voorzitter van het Oranje- en St. Nicolaascomitee en was hij 19 jaar regisseur bij de toneelvereninging Dr. Alphons Ariëns.