Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Jansen, Lambertus Bernardus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

De Stokkumer Bertus Jansen is op 27 oktober 2010 overleden. Hij is geboren op 21 april 1937. Behalve een echtgenoot, vader en geweldige opa voor de kleinkinderen Toska, Jochem en Sanne, was Bertus decennia lang een pijler waar de Stokkumse gemeenschap in rustte. Hij was onder meer jaren actief voor de sport, en voetbal in het bijzonder. Hij was van 1961 tot 2000 voorzitter van de plaatselijke voetbalvereniging.

Behalve bij VV Stokkum was hij ook actief in de Sportraad van de toenmalige gemeente Bergh. Voor Stokkum was hij ook jaren lang correspondent van de Gelderlander en de Graafschapbode. Van 1974 tot 1977 was hij gemeenteraadslid.

Voor zijn activiteiten op voetbalgebied kreeg de hij in 1986 de Zilveren Bondsspeld van de KNVB. In 1995 kreeg hij de eremedaille in zilver verbonden aan de Orde van Oranje Nassau. Toen hij afscheid nam van de Stokkumse Sportcentrale werd hij geëerd met de bronzen eremedaille van de toenmalige gemeente Bergh.

Onlosmakelijk met Bertus Jansen verbonden is wel het maandblad De Zandhaas. Het blad werd in 1968 op initiatief van Bertus Jansen gelanceerd, en dat was in de tijd dat er geen internet was en Optimaal FM nog niet bestond. Voor het plaatselijke nieuws was De Zandhaas de enige bron. Vanaf 1968 tot vandaag de dag wordt het blad in Stokkum gretig gelezen.

Bertus bracht in de beginjaren de Zandhaas zelf rond en ook bij de Stokkumers die in 's-Heerenberg woonden, deed hij er een in de bus. In 1993 bestond het blad 25 jaar en werden Bertus en de redactie van de Zandhaas onderscheiden met het Leertrekkersleer van carnavalsvereniging De Leertrekkers. Het leven en werk van deze Stokkumer zal niet snel worden vergeten. Bij VV Stokkum wordt namelijk tijdens een onderling toernooi jaarlijks aan het begin van het voetbalseizoen gestreden om de Bertus Jansen Bokaal.

Bronnen