Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Köntje Scheers

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 7 sep 2016 om 16:02 (cat)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Köntje Scheers is de bijnaam van Herman Scheers (1902 - 1997). Hoe hij precies aan deze bijnaam is gekomen is niet helemaal zeker, maar een van de theorieën is als volgt: Laurens Meijer, meestal Lau genaamd en geboren in Stokkum aan de Linthorsterstraat, waar nu Theet Hendriksen woont, en later geëmigreerd naar Canada, zou eens op school de toiletdeur opentrokken hebben, terwijl Herman Scheers daar net in zijn blote kont stond. Meijer zou daarop geroepen hebben: "Wat een lekker köntje heb gi-j!" Anderen beweren dat hij de bijnaam kreeg omdat hij zo mager was en bijna "geen kont in de boks had".

Herman werd op 4 januari 1902 geboren in Oud-Zevenaar, maar kwam als aangenomen kind bij de familie Menting aan de Camphuysenweg 1 in Stokkum na de sloop van de boerderij kreeg de huidige woning het adres Lange Heg 1. In een interview met De Zandhaas in 1992 vertelde Herman dat hij zich kon herinneren hoe hij op tienjarige leeftijd door iemand van de Vincentius-vereniging naar Stokkum was gebracht. Dit gebeurde op de fiets. Vader Scheers zat na het overlijden van zijn vrouw Catharina met vijf kinderen, die hij niet kon verzorgen en daarom bij pleegouders moest onderbrengen. Bart Menting en zijn vrouw hadden zelf namelijk geen kinderen. Toen de Mentings overleden waren erfde Herman de boerderij en de gronden.

Herman Scheers was onder andere één van de oprichters van VV Stokkum en stond in de beginjaren van deze vereniging bekend om zijn snelheid als buitenspeler.

In de omgeving stond hij vooral bekend als bestuurder / berijder van de melkwagen die in Stokkum en omstreken de melk in melktuiten bij de boeren ophaalde en naar de melkfabriek in Zeddam bracht. Zijn zoon Jan heeft dit later overgenomen, totdat de automatische melkmachines met bijbehorende melktanks hun intrede deden. Het verhaal gaat dat hij op de terugweg naar Stokkum op de bok van de wagen in slaap viel en dat het paard zelf terug liep naar Stokkum.

Herman Scheers huwde op op 10 mei 1940 met Truus Krüs uit Stokkum en ze kregen 9 kinderen (Mientje, Rina, Alie, Dinie, Greet, Rieckie, Theo, Jan en Trees).