Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Krus, Hendrikus Theodorus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Hendrikus Theodorus Krus werd geboren te Wijnbergen op 7 maart 1890 als zoon van Hendrikus Krus en Johanna Grada Evers en is overleden 21 oktober 1976 te Stokkum, aldaar begraven op 25 oktober 1976. Door mensen die dialect praten wordt de naam nog steeds als Krüs uitgesproken. (Op de grafsteen staat waarschijnlijk ook Krüs.) Zijn geboortehuis is afgebroken ten behoeve van de zandwinning om de snelweg A18 aan te leggen, waardoor het Braamtse Gat ontstond. Omstreeks 1955 was het adres Wijnbergen 87 (Parochie Braamt).

Dorus Krus trouwde op 2 januari 1918 in 's-Heerenberg met Wilhelmina Aleida Meijer (Mina). Zij werd geboren te Stokkum op 13 oktober 1892, overleed 27 november 1977 te Zevenaar en werd op 30 november daarop volgend begraven te Stokkum]. Het paar kreeg dertien kinderen, waarvan Hein de oudste was, Truus de tweede, Bernard het zevende, en Alie het achtste. Het gezin woonde aan de Linthorsterstraat 7. Omstreeks1955 was het adres Stokkum 6.

Dorus Krus was voor de Tweede Wereldoorlog in dienst als paardenvoerman bij Houthandel Van Uhm te Stokkum. Wegens gebrek aan medicijnen (penicilline) moesten in de Tweede Wereldoorlog beide benen worden geamputeerd, waarna hij aan een rolstoel gebonden was. Na de oorlog heeft de Stokkumse bevolking hem een buitenwagen geschonken.

Dorus Krus
Foto archief Allard van de Loo
Mina Krus - Meijer
Foto archief Allard van de Loo
Grafsteen Dorus en Mina Krus
Foto Graftombe.nl

Bronnen