Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Krus, Hendrikus Johannes

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Hein Krus werd op 10 januari 1918 te Stokkum geboren als oudste zoon van Dorus Krus en Mina Meijer.

Hij overleed aan de gevolgen van een verkeersongeval op de A12 ter hoogte van Woerden op 9 november 1973. Op 14 november is hij begraven op het kerkhof te Stokkum.

Hein (achteraan) begin jaren vijftig met de familie Van de Loo in de Kazernestraat in Den Haag
Hein Krus
Foto's archief Bert van de Loo

De Tweede Wereldoorlog

Hein diende bij het Korps Rijdende Artillerie, dat ook bekend staat onder de naam Gele Rijders. Tijdens de mobilisatie en bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog was hij als oppasser van een officier van de Gele Rijders gelegerd in de Haagsche Rijschool in de Kazernestraat in Den Haag.

In hun vrije tijd kwamen Hein en drie dienstkameraden, eveneens oppassers, veel bij de familie Van de Loo in de Kazernestraat. Direct na de capitulatie werd de Haagsche Rijschool ontruimd en overgedragen aan de bezetter. Hein kon toen niet terugkeren naar Stokkum, maar werd door de familie Van de Loo in huis genomen. Hij kreeg van de heer Van de Loo een opleiding in het vervaardigen en repareren van elektrische verwarmingselementen, zodat kon hij aantonen werk te hebben en een woonadres. Hierdoor hij kon ontkomen aan tewerkstelling in Duitsland. Hein is de rest van zijn leven bij de familie Van de Loo blijven wonen.

Andere artilleristen:

Bronnen