Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Körmeling, Gerrit Theodorus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Gerrit Theodorus Körmeling was een 's-Heerenbergs verenigingsmens. Hij werd geboren op 25 september 1918 als zoon van Johannes Theodorus Körmeling, hoofd van de ULO, en Petrea Berendina Theodora van Benthem. Hij trouwde op 27 mei 1945 in Bergh met Johanna Maria Christina Derksen.

Hij woonde in 's-Heerenberg, eerst aan de Stadswal nr. 6, later aan de Emmerikseweg, daarna aan de Muntwal nr. 23 (was Walstraat nr. 33) en was daar secretaris van de buurtvereniging Kerkstraat - Muntwal.

Gerrit was bakkersknecht bij bakker Hans Dijkman te 's-Heerenberg.

Gerrit was lid van voetbalvereniging MvR en ook van tafeltennisvereniging MvR, waar hij medeoprichter van was en van 1949 tot 1958) voorzitter. Bij beide clubs heeft hij kampioenschappen mogen vieren waarbij hij bij het tafeltennis als duo met Robert Dunnwald een paar jaar achtereen kampioen van Oost-Gelderland is geweest.

Gerrit was lid van carnavalsvereniging d'Olde Waskupen van 7 september 1970 tot zijn overlijden op 27 juni 1993, alwaar hij heel lang voorzitter en secretaris is geweest van de optochtcommissie. Ook was hij in 1971 adjudant bij prins Anton V (Anton te Booij), in 1972 bij prins Ed I (Ed Hendricksen) en in 1982 adjudant bij prins Wim I (Wim Evers).

Op 21 mei 1971 werd Gerrit gehuldigd omdat hij toen 25 jaar brandweerdienst achter de rug had. Hij was toen brandwacht 2e klas bij de Vrijwillige Brandweer Bergh.
In 1973 nam hij afscheid als actief brandweerman, maar hij bleef als secretaris wel 'de pen' hanteren. In juli 1982 werd hij gehuldigd omdat hij toen 30 jaar lang de secretaris was van de brandweer.

Daarnaast had hij ook zitting in het bestuur van Sociëteit De Vriendschap, waar hij in 1987 40 jaar lid van was.

Ook was hij ruim 40 jaar als correspondent van De Graafschapbode de ogen en de oren van die krant voor al het nieuws uit 's-Heerenberg, Lengel en Stokkum. Hij volgde in die functie leraar Teun de Goede op.

Ook was hij vanaf 1968 conciërge op de St.Paulus M.A.V.O. waar hij in juni 1983 in verband met het bereiken van zijn pensioengerechtigde leeftijd, afscheid nam."

Voor het vele vrijwilligerswerk kreeg Gerrit op 29 april 1992 de Orde van Oranje-Nassau door burgermeesters Leo Eland opgespeld.