Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Kock, Theodorus Hendrikus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
KTHcm 1.jpg

Theodorus Hendrikus (Theo) Kock was lazarist. Hij werd op 4 juni 1897 geboren in Wijnbergen als zoon van Antonius Wilhelmus Kock en Wilhelmina Johanna Tomesen. Zijn broer Hermanus Martinus was ook lazarist, terwijl zijn broer Johannes Bernardus was ingetreden bij de congregatie van Oblaten van Maria.

Theo was veertien jaar toen hij op 17 september 1911 werd ingeschreven in de Brabantse gemeente Zundert. Daar was in de buurtschap Wernhoutsburg het kleinseminarie gevestigd van de Congregatie der Missie, beter bekend als de lazaristen. Op 9 september 1987 werd hij uitgeschreven naar Helden-Panningen in Limburg om zijn studie voort te zetten aan het grootseminarie van de lazaristen aldaar. Op 20 september 1924 heeft de bisschop van Roermond hem in de kapel van het grootseminarie tot priester gewijd.

Na zijn priesterwijding studeerde hij twee jaar aan het Pauselijk Bijbelinstituut (Pontificium Institutum Biblicum) in Rome, en doceerde daarna tot 1951 exegese aan het grootseminarie in Helden-Panningen.

Van 1951 tot 1964 was hij overste van de "Mission hollandaise" in Parijs, een instituut dat katholieke studenten hielp die in die stad woonden. In die jaren kwam hij in zijn vakanties op een motorfiets van Parijs naar Wijnbergen.

Op 30 april 1964 werd hij voor zijn werk in Parijs benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Vanwege toenemende doofheid werd hij datzelfde jaar echter eervol uit zijn functie ontslagen. Hij werd toen benoemd tot rector van het bejaardentehuis Sint-Lidwina in Bemmel.

Na een lichte beroerte werd hij opgenomen in het Sint Ignatiusziekenhuis in Breda, waar hij op 11 augustus 1968 onverwacht aan een hartaanval overleed. Hij was 71 jaar oud en werd begraven op het r.-k. kerkhof in Joppe. Daar werd in 1972 ook zijn broer Herman begraven.

Uit De Maasbode van 20 september 1924
Uit De Tijd van 13 augustus 1968

Bronnen