Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Laan, Willem Reinder van der

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
W.R van der Laan en Z.H.J van der Laan-Kok
W.R van der Laan,D.E.S. Door Eendracht Sterk uitstapje

Kruidenier in 's-Heerenberg

Willem Reinder van der Laan werd op 29 augustus 1896 geboren in Zeerijp, Groningen, als zoon van Derk van der Laan en Jantje van Oosting. Hij trouwde op 24 mei 1924 in Winschoten met Alberdina Harmina Koolhof, geboren aldaar in 1897 als dochter van Marten Koolhof en Antje Kok. Met haar had hij een dochter, Jantje Anna, die werd geboren op 17 juli 1925. Zijn vrouw overleed echter al op 24 januari 1927 in Apeldoorn.

Van der Laan hertrouwde met Zenobia Helena Johanna Kok, geboren op 22 juni 1895 in 's-Heerenberg als dochter van Carel Frans Leo Kok en Willemina Carolina Johanna Wilmes. Hij nam de kruidenierswinkel van zijn schoonmoeder aan de Oudste Poortstraat over en verhuisde met zijn dochter uit zijn eerste huwelijk naar 's-Heerenberg. Met zijn tweede vrouw had hij ook een dochter, maar die overleed op 6 januari 1932 op 1-jarige leeftijd.

Van der Laan was actief in de kerkenraad van de hervormde kerk en speelde met hart en ziel in de toneelgroep Bergh Opwaerts. Hij verkocht zijn winkel in de Oudste Poortstraat aan de heer Jan Willemsen en verhuisde naar het huis ernaast. De kruidenierswinkel werd een supermarkt van de A&O-keten.

Voor het Jaarboek Achterhoek en Liemers van 1972 schreef hij het artikel De buurtpompen in 's-Heerenberg.

Van der Laan overleed op 17 april 1973 in 's-Heerenberg, 76 jaar oud. Zijn tweede vrouw overleed op 14 december 1974 in Doetinchem, 79 jaar oud. Zij werden begraven op de begraafplaats van de protestantse kerk in 's-Heerenberg.

Fabrikant in Doesburg

In 1944 kocht Van der Laan de mosterdfabriek in Doesburg, maar de feitelijke overdracht vond pas op 1 januari 1948 plaats. De fabriek, waar ook azijn werd gemaakt, was toen nog op twee locaties gevestigd, maar Van der Laan bracht de activiteiten samen in één pand aan de Boekholtstraat. Daar begon hij ook een groothandel in vruchtenwijnen en limonadesiropen. In 1967 verkocht hij de fabriek en groothandel.

's-Heerenberg en Zeddam in oude ansichten

De voorkant van het boekje "'s-Heerenberg en Zeddam in oude ansichten" met een foto van het stadhuis.

Met Sjaak Reumer heeft hij het boekje 's-Heerenberg en Zeddam in oude ansichten samengesteld. Reumer schreef destijds artikelen voor de plaatselijke weekbladen en was werkzaam bij A&O.

Samen verzamelden zij de foto's, waarbij ook enkele foto's werden geselecteerd uit de collectie glasnegatieven die Van der Laans schoonvader Carel Kok had gemaakt. Bij de plaatselijke bevolking werd informatie over de foto's ingewonnen. De eerste druk verscheen in 1972.

Willemsen A&0

De Heer Jan Willemsen is in 1951 gehuwd met Riet Snelder. Ze hebben het pand van W.R.van der Laan gehuurd en in 1955 gekocht. Van der Laan woonde eerst bij de zaak en is later naar het pand er naast gegaan wonen. In februari 1980 is de heer Jan Willemsen gestopt met de zaak aan de Oudste Poortstraat. Voordien had hij al de zaak in Winkelcentrum de Bongerd, ook A&O later Albert Hein. Piet Willemsen en Antoinette Stoffelen hebben daarna de AH in de Bongerd voortgezet.Bronnen