Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Leonards, Theodorus Maria Godefridus

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Theodorus Maria Godefridus (Thé) Leonards werd op 23 maart 1888 geboren in Wijnbergen als zoon van Godefridus Theodorus Johannes Leonards en Anna Wilhelmina van Onna.

Anders dan zijn vader, drie zussen en een broer is hij niet het onderwijs ingegaan. Door zijn peetoom Leonards, die een drukkerij in Leiden had, is hij in het drukkersvak terechtgekomen. Hij had bij al meer dan twintig bazen gewerkt toen hij op 31 juli 1920 voor de wet en 3 augustus van hetzelfde jaar voor de kerk in Uithuizen (Groningen) trouwde Catharina Agnes Maria (Catrien) Schikan. Zij was op 14 februari 1893 in Uithuizen geboren als dochter van Johannes Gerardus Schikan en Catharina Agnes Maria Olling. Zij kregen vier zonen en twee dochters.

Uit De Maasbode van 20 augustus 1922

Na hun huwelijk kochten Thé en zijn vrouw een huis in Didam. Op de deel richtte Thé een drukkerij in, terwijl Catrien in de voorkamer een kantoorboekhandel en drogisterij dreef. In de drukkerij rolde in 1939 onder meer het boek Nederlandse Geschiedenis in en om de Liemers van Toon van Dalen van de persen. In 1921 begon Thé de uitgave van De Lijmers, later sinds 1946 onder de redactie van Arnold (Nol) Tinneveld onder de naam De Liemers, een kerkblad voor het dekanaat Zevenaar dat wekelijks op zaterdag verscheen. Het blad werd in 1991 opgeheven.

In de Tweede Wereldoorlog werd door de Duitsers bij uitgeverij Leonards de gehele oplage van 1700 exemplaren van een uitgave van het Kerkblad voor Bergh in beslag genomen.

Catrien overleed op 21 januari 1954, kort voor haar 61e verjaardag, in Arnhem. Zestien jaar later, op 17 februari 1970, overleed Thé in Zevenaar. Hij werd 81 jaar oud. Beide werden begraven in Didam.

Bronnen