Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Tinneveld, Arnold

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Tinneveld met enkele van zijn archeologische vondsten.

Arnold (Nol) Tinneveld werd op 2 september 1907 geboren in Sterkrade bij Oberhausen als oudste van de tien kinderen van Theodorus Tinneveld en Rika Wilhelmina Kraus. Zijn ouders waren na hun huwelijk op 10 mei 1907 vanuit Didam naar Sterkrade vertrokken, waar zijn vader mijnwerker was. Op 29 maart 1912 keerde Nol met zijn ouders en inmiddels drie zusjes terug naar Didam.

Na de lagere school in Didam en later in Nieuw-Dijk bezocht hij van 1922 tot 1926 de kweekschool in Terborg. Na een aantal tijdelijke aanstellingen kreeg hij per 1 januari 1931 een vaste betrekking op zijn oude school in Nieuw-Dijk. Hier leerde hij zijn toekomstige vrouw Do Bouwmans kennen, die al sinds 1921 op deze school werkte. Zij trouwden op 24 mei 1945 in Didam. Het huwelijk bleef kinderloos.

In 1958 nam hij met zijn eigen Lijst Tinneveld deel aan de gemeenteraadsverkiezingen in Didam. Hij kreeg de stem van meer dan een kwart van de kiesgerechtigden. Kort hierna werd hij benoemd tot wethouder een locoburgemeester. Hij bekleedde deze posten tot 1973, maar dit vergde op den duur zo veel van zijn tijd, dat hij in 1967 zijn onderwijzersbaan opzegde.

Enthousiast gemaakt door Toon van Dalen werd de heemkunde in de Liemers zijn passie. Hij concentreerde zich hierbij op Didam en omgeving, maar zijn belangstelling strekte zich ook uit tot Bergh. Vanaf 1946 publiceerde hij als redacteur van het plaatselijk weekblad De Liemers onder het pseudoniem Tijl uitgebreid over archeologie, geschiedenis en dialect. Andere publicaties van zijn hand of waaraan hij meewerkte zijn:

Op 21 augustus 1977 woonden Tinneveld en zijn vrouw in Kevelaer een eucharistieviering bij. Op de terugweg kreeg hij een hartaanval, waardoor zijn auto tegen een boom botste. Hij overleed dezelfde dag; zijn vrouw overleed op 13 september 1977. Zij werden begraven op het r.-k. kerkhof in Didam.

Tinneveld had een grote verzameling archeologische voorwerpen. Zijn plan hiervoor een museum op te richten, heeft hij echter niet kunnen realiseren. Toen in 1981 het Liemers Museum in Zevenaar werd geopend, kreeg Tinnevelds verzameling daarin een plaats. Ze vormt de basis van de collectie archeologie van dit museum.

In 2006 organiseerde de Oudheidkundige Vereniging Didam een verkiezing van de Didammer van de eeuw. De winnaar was Nol Tinneveld.

Tinneveld bezocht regelmatig de afdeling volkskunde van het Meertens Instituut in Amsterdam. Veel van zijn notities worden hier bewaard. Hij was er zo vaak, dat hij als A. van de Kasteele voorkomt in Het Bureau van J.J. Voskuil. Deze romancyclus, verschenen tussen 1996 en 2000, is gebaseerd op het leven in het Meertens Instituut.

Bronnen