Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Lucassen, Maria Antonia

Uit Berghapedia
Versie door AlofsM (overleg | bijdragen) op 2 aug 2021 om 13:43
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Maria Antonia Lucassen werd op 9 oktober 1917 geboren in Kilder. Zij was een dochter van Hendrikus Johannes (Hent) Lucassen, landbouwer op de Windveer in Kilder, en Louisa Willemina Hieltjes.

Zij werd op 30 maart 1940 uitgeschreven naar Doetinchem, waar zij als dienstbode ging werken bij de familie Sachtleven, in de Waterstraat op de hoek met de IJsselkade. De Sachtlevens hadden daar een groothandel in onder andere zaden en meel.

Toen Doetinchem op 21 maart 1945 werd gebombardeerd, raakte Marie gewond onderaan de trap naar de kelder van het woonhuis. Toen zij daar diezelfde avond onder het puin vandaan was gehaald door haar broers Aloysius (Bruur) en Harrie en anderen, bracht men haar naar het Wilhelminaziekenhuis aan de Varsseveldseweg. Omdat de kust in Doetinchem nog niet veilig was voor geallieerde vliegtuigen, besloot men het ziekenhuis op zaterdag 24 maart te evacueren en belandden de patiënten, waaronder Marie, in Kasteel Enghuizen in Hummelo.

Op zondag 25 maart was echter ook Kasteel Enghuizen doelwit van geallieerde bommenwerpers. Daarop brachten broers Aloysius en Harrie, zus Wies, Maries verloofde Joop Maatman en anderen haar in de loop van de middag dwars door de weilanden naar boerderij Beekplaats van Antoon en Hentje Booltink, familie van de Lucassens, aan Beekstraat 5 in Toldijk, gemeente Steenderen.

Kort na middernacht, op maandag 26 maart, overleed Marie in aanwezigheid van haar zussen Grada en Wies. Zij was 27 jaar oud.

Haar overlijden is dezelfde dag nog door Hendrik Booltink aangeven in de gemeente Steenderen. Hierbij werd als haar tweede doopnaam niet Antonia, maar Johanna genoteerd. Op 1 mei 1946 werd haar overlijden in de gemeente Doetinchem geregistreerd, weer met Johanna als tweede doopnaam. Zij werd begraven op het kerkhof in Kilder. Haar naam staat op geen van de Berghse oorlogsmonumenten, maar wel in het Slachtofferregister van de Oorlogsgravenstichting.

Bronnen