Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Bombardement Doetinchem

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Eén van de bombardementen op Doetinchem tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Marie Lucassen uit Kilder noodlottig. Er waren op dat moment echter veel meer inwoners uit Bergh in Doetinchem aanwezig.

Vaak heeft men zich afgevraagd of het bombardement een vergissing was.

Volgens Jan Houtsma was er vanaf eind 1944 in Doetinchem een Duits verbindingscentrum gevestigd dat informatie over artilleriebeschietingen coördineerde en daarbij een gebied bestreek dat ongeveer reikte vanaf het vliegveld Deelen tot in Duitsland aan de Rijn bij Rees. Berichten over artilleriebeschietingen werden via veldtelefoons aan het centrum in Doetinchem doorgegeven, maar ook via de PTT. Hierdoor had het verzet dit belangrijke verbindingscentrum ook kunnen ontdekken; zij luisterden geregeld de telefoongesprekken van de PTT af.

Dit verbindingscentrum moest vernietigd worden en wel vlak voor het geallieerde offensief in de nacht van 23 op 24 maart 1945 zou beginnen. Hierdoor zou de effectiviteit van de Duitse artilleriebeschietingen verminderd worden en de Duitsers tevens de kans ontnomen worden het verbindingscentrum voor het begin van het geallieerde offensief te herstellen of te verplaatsen.

Jan Houtsma en de zijnen hadden verschillende plannen gemaakt om het verbindingscentrum uit te schakelen. De laatste mogelijkheid om het centrum te vernietigen leek een gericht bombardement. De heer Houtsma vraagt zich af, waarom de bommen bij het eerste bombardement van 19 maart verkeerd terechtgekomen zijn, namelijk aan de andere kant van de Waterstraat. Jan Houtsma meent dat het bombardement "aan vele burgers het leven heeft gekost, doch hoeveel duizenden burgers en geallieerde militairen in het gebied van de geallieerde opmars zijn hierdoor gespaard gebleven?"

Onderzoek gedaan door Herbert H.T.M. Tomesen heeft uitgewezen dat het bombardement van 21 maart 1945, het tweede bombardement dus, op een vergissing berustte en dat het eerste bombardement van 19 maart slechts de Nemaho-fabriek als doel had. Over het laatste bombardement van 23 maart heeft hij geen gegevens kunnen vinden.

Herbert Tomesen is de bouwer van de maquette van een verdwenen stad. Hij is een zoon van Hein Tomesen en en Pheem Pas (Genealogie Van Onna blz 113).
Hein Tomesen schreef het boek Doetinchem 1939-1945 - Vlucht uit de brandende stad. De ouders van Hein komen uit Bergh, respectievelijk Wijnbergen en Zeddam.

Op 30 november 1944 werd De Beccon gebombardeerd.

Bronnen

Externe link