Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Meijer, Maria Theresia Theodora

Uit Berghapedia
Versie door Verre neef (overleg | bijdragen) op 21 dec 2023 om 10:47 (Nieuwe pagina aangemaakt met ''''Maria Theresia Theodora (Riet) Meijer''' was franciscanesse. Zij werd op 29 december 1938 geboren in Vinkwijk (buurtschap)|Vink...')
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Maria Theresia Theodora (Riet) Meijer was franciscanesse. Zij werd op 29 december 1938 geboren in Vinkwijk als dochter van Bernardus Josephus Meijer en Maria Helena Braam. Haar vader was tolgaarder op de Tol in Vinkwijk.

Na de lagere school in Zeddam ging Riet op aandringen van haar ouders naar de huishoudschool in Denekamp. Daarna volgde zij in Nijmegen een opleiding tot kraamverzorgster, om vervolgens terug te keren naar Denekamp.

Op 16 juli 1959 trad zij in bij de congregatie van de Franciscanessen van Denekamp, waar zij de kloosternaam Tarcisia aannam. Zij werkte als kraamverzorgster in achtereenvolgens Oldenzaal en Hoogezand-Sappemeer. Haar dagtaak was zo overladen dat zij naar "Asselt bij Apeldoorn" (dit moet zijn Assel bij Apeldoorn of Asselt in Limburg) werd gestuurd om weer op krachten te komen.

Na haar herstel heeft zij niet meer als kraamverzorgster gewerkt, maar heeft in Almelo een opleiding tot verpleegkundige gevolgd. Hierna werd zij in 1971 benoemd tot hoofd van de afdeling interne geneeskunde van het Sint Jozefziekenhuis in Deventer. In die tijd ging zij op en meer naar Enschede voor een opleiding tot wijkverpleegkundige. Toen zij die in 1977 afsloot, kreeg zij Olst en omgeving als haar rayon toegewezen. Dit werk heeft zij gedaan tot december 1998, toen zij haar zestigste verjaardag vierde.

Daarna heeft zij vanuit haar woonplaats Deventer het diocesaan secretariaat verzorgd van de religieuzen in het aartsbisdom Utrecht.

Op 24 juli 1999 vierde zuster Riet Meijer (de naam Tarcisia werd niet meer gebruikt) haar 40-jarig kloosterjubileum.

Bron