Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Meijer-Weltings

Uit Berghapedia
(Doorverwezen vanaf Meijer-Welting)
Ga naar: navigatie, zoeken

Familie Meijer

Antoon Meijer
Staand van links naar rechts: Jan, Henk († 1986), Joop († 2009), Antoon († 2004) en Wim († 2000). Zittend: Mieke († 2012), Annie († 2014), Geertruida Johanna (Trui) Weltings en Thea.
Op de foto ontbreken: Laurens (†), Gerrit († 1948).

Anton Gerhard (Antoon) Meijer (1902-1971) en Geertruida Johanna (Trui) Weltings (1902-1987), Bovensteenakkers te 's-Heerenberg. Ze kregen tien kinderen. Over de geschiedenis en stamboom van deze familie is een boek samengesteld door T. Meijer, kleinzoon van Anton Gerhard en Trui Weltings. Dit is in eigen beheer uitgegeven in september 2018.

Een klein stukje uit dit boek:

Hoofdstuk 4: Berghse land rond 1772 Dornick-Borghees-Azewijn

Joannes Meijer,ook wel genoemd Jan Meier, Joannis Meijer of Johannes Meijer, zoon van Laurentius Meijer(1) en Wilhelmina Dericksen, duikt op in een trouwakte van 1770, 27 februari te Dornick bij Emmerich. Hij huwt dan Theodora = Dorothea Meijer Braemkamp of Braamkamp, ook bekend met bijnamen als "Derske" en "Dins". Joannes is in Warbeyen, Kleve, ten zuiden van Emmerich geboren en gedoopt. Zijn ouders zijn rond 1740 verhuisd naar de omgeving Borghees-Broeckheese, mogelijk de z.g. Meyer Stede en uiteindelijk naar Azewijn. Hier wordt immers zoon Laurentius geboren. Een rol kan de overstroming van de Rijn in 1740 gespeeld hebben. Vlucht naar veiligere oorden, in dit geval uiteindelijk het ouderlijk huis Braemkamp te Azewijn. De Meijers van deze Meyerstede zijn later verhuisd naar o.a. Lengel, 's-Heerenberg en Stokkum. Hier komen de meeste Meijers in Bergh vandaan. Dochter Johanna is in 1784 in Stokkum gedoopt wat aangeeft dat de familie ook daar na 1784 gewoond heeft. Temeer daar in 1784 Jan Meijer, wonende te Borghees/Stokkum, een schadevergoeding krijgt na een overstroming en genoemd wordt op een document “Weerbare manschappen” 1784 in het archief van Huis Bergh. Er wordt gesproken over Jan Meijer, geboren van Warbeyen.

Kaftstamboom Meijer.jpg
Joop Meijer

Joop Meijer was in 1978 prins van d' Olde Waskupen onder het motto 'Konnatog'. Daarnaast was hij jarenlang de ontwerper van de geweldige decors van de jaarlijkse prinspresentatie. Bovendien ontwierp hij elk jaar het carnavalsaffiche tot zijn ziekte dat onmogelijk maakte. Joop overleed in 2009 op 82-jarige leeftijd. Er was gelegenheid om afscheid van hem te nemen in het mortuarium aan de 's-Gravenwal nabij Gasthuis Sint-Gertrudis. Zijn uitvaartdienst werd gehouden in de Pancratiuskerk te 's-Heerenberg. Celebrant daarbij was Pater Johan. De crematieplechtigheid vond plaats in crematorium De Slangenburg in Doetinchem.


Gerrit Meijer werd in 1911 in 's-Heerenberg geboren en was broer van Anton Gerhard Meijer. Hij was jarenlang keeper bij voetbalvereniging RKBVV, de voorloper van MvR, en enkele streekelftallen. Hij was een van de slachtoffers van het Vredesteinbusje dat in 1965 verongelukte op de Arnhemseweg in Beek.

LC 19650928 Ongeluk.jpg Gerrit Meijer keeper RK s-Heerenberg.jpg

Familie Weltings

Geertruida Johanna Weltings werd geboren in Doetinchem in 1902. Ze was de dochter van Johannes Weltings en Berendina Tebes. Haar stamboom is anno 2021 onderzocht en in boekvorm in eigen beheer uitgebracht door Ton Meijer,kleinzoon. Een van de voorvaderen was Pieter Welting, Wilting(s), geboren in 1750 in de Jordaan en te Amsterdam woonachtig. Er komen in deze familie door de eeuwen heen een aantal schoenmakers, koperslagers en militairen voor.

Bronnen