Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Merm, Hendrikus Johannes van Merm

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Hendrikus Johannes van Merm was de laatste deken van het dekenaat 's-Heerenberg. Hij werd op 27 november 1938 geboren in Gendt.

Na zijn priesterwijding op 10 juli 1966 was hij kapelaan in de parochie Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming te Heino en in de H. Martinusparochie in Twello/Duistervoorde. Op 1 september 1981 werd hij pastor en diversitor in het samenwerkingsverband Twello-Bussloo-Terwolde en daarna op 1 mei 1985 pastoor van de St. Pancratiusparochie in Haaksbergen. Op 15 september 1986 volgde zijn benoeming tot vicarius oeconomus van de H. Maria Praesentatieparochie in het naburige Buurse.

Per 1 oktober 1993 werd hij voor zes jaar benoemd tot deken van de dekenaten Terborg en Zevenaar, en ook tot lid van de Bisdomraad. In deze tijd begon de reorganisatie van de dekenaten in het aartsbisdom Utrecht. Van Merm was daar nauw bij betrokken, zodat hij tevens benoemd werd tot deken van het nog op te richten dekenaat Montferland. In dit kader volgde hij per 1 januari 1994 deken Tersteeg op als deken van 's-Heerenberg. Daarmee was hij deken van alle drie de dekenaten die moesten fuseren tot het dekenaat Montferland. Deze fusie was hiermee de facto een feit.

Op 1 oktober 1999 werden zijn functies van deken van Montferland en lid van de Bisdomraad met nog eens zes jaar verlengd. Op 1 maart 2003 werd hij tevens waarnemend deken van het fusiedekenaat Berkelland, dat in januari 2004 met het fusiedekenaat Montferland opging in het dekenaat Gelderland-Oost, waar Van Merm deken van werd.

Op 12 augustus 2005 kreeg hij eervol ontslag als deken van het dekenaat Gelderland-Oost en als lid van de Bisdomraad. In de bijna twaalf jaar dat hij deken was, heeft in meer dan veertig parochies als waarnemend pastoor dienst gedaan. Op 1 oktober 2005 ging hij met emeritaat.

Deken Van Merm overleed op 11 augustus 2020, 81 jaar oud. Zijn uitvaartdienst vond op 17 augustus plaats in Haalderen, waarna hij werd begraven in zijn geboorteplaats Gendt.

Bron