Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Messing, Marcellinus Wilhelmus Johannes

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken
Marcel.jpg

Marcel Messing is – onder de alias Verre Neef – vanaf de lancering in 2007 een van de vaste auteurs van Berghapedia. Zijn eerste bijdragen gingen over de Azewijnse families waarvan hij afstamt, namelijk Messing, Berntsen en Te Wiel.

Intussen is hij uitgegroeid tot eindredacteur van Berghapedia en heeft vele bijdragen geschreven over de meest uiteenlopende onderwerpen. Hij kan zo ongeveer elk onderwerp aan, zolang aan één voorwaarde wordt voldaan: het moet gaan over iets dat minstens een halve eeuw geleden gebeurd is.

Tot zijn grotere projecten behoren (in alfabetische volgorder):

In 2008 verscheen bij Uitgeverij van Wijnen zijn boek Toen had je de Politionele Acties. Daarin belicht hij aan de hand van de belevenissen van zijn vader – die als dienstplichtige in Nederlands-Indië was – de achtergronden van het Nederlands-Indonesische conflict. Het boek is inmiddels uitverkocht, maar in de bibliotheek van de Heemkundekring is een exemplaar aanwezig.

Op 28 oktober 2009 hield hij op uitnodiging van de Heemkundekring Bergh in het Barghse Huus een lezing over de "Deelnemers Politionele Acties"; de ruim tweehonderd Berghse jongens die tussen 1945 en 1951 als militair naar Nederlands-Indië zijn uitgezonden.

Marcel werd geboren in Steenderen op 12 augustus 1958. Zijn grootouders Arnold Messing en Aleida Berntsen zijn beide in Azewijn geboren, maar na hun huwelijk in 1924 verhuisd naar een boerderij in Toldijk in de toenmalige gemeente Steenderen.

Marcel is getrouwd met de Finse Helka en woont sinds 1994 met zijn gezin in Helsinki. Hij is als analist verbonden aan de Universiteit van Helsinki.

De Marcel Messing op de Wikipedia is iemand anders dan deze Marcel Messing. Hun gezamenlijke voorvader leefde drie eeuwen geleden.