Bijdragen aan Berghapedia? Klik hier om je aan te melden !

Namenlijst Deelnemers Politionele Acties

Uit Berghapedia
Ga naar: navigatie, zoeken

Inleiding

Hieronder volgt een namenlijst van Deelnemers aan de Politionele Acties uit de gemeente Bergh. Deze lijst is nog niet compleet. Aanvullingen, correcties en opmerkingen zijn welkom! Zie hiervoor ook de Vragenlijst militairen.

De gegevens over veel Deelnemers zijn fragmentarisch, vooral wat hun persoonlijke belevenissen betreft. Over anderen is meer bekend, omdat ze zelf hun verhaal hebben aangeleverd, of omdat nabestaanden foto's en ander materiaal beschikbaar hebben gesteld. Hieronder is een aantal dagboeken, waarvan dat van Joseph Berendsen bijzondere vermelding verdient.

De Berghse Deelnemers hebben bij de meest uiteenlopende eenheden gediend, meestal als enige uit Bergh. Soms echter waren meerdere Berghse jongens bij dezelfde eenheid ingedeeld. Koploper is tot nog toe 5-5 RI met twaalf Berghenaren in zijn gelederen. Zie hiervoor de pagina van Jan Banning, alfabetisch de eerste in de lijst van 5-5 RI.

Belangrijke steun tijdens het verblijf in Indië ontvingen de jongens van de NIWIN en het Katholiek Thuisfront.

Namenlijst per woonplaats

Meerdere jongens die hieronder genoemd worden staan op de foto met Berghse jongens van 1927.

Azewijn

Vijf van de negen Azemse Indiëgangers op 27 november 1949 in Batavia. V.l.n.r. Gerard te Dorshorst, Wim Alofs, Wim Berntsen, Louis Delleman en Bertus Harmsen.


Beek

De gegevens over de Beekse deelnemers aan de Politionele Acties zijn voor een groot deel verzameld door Jan Meurs uit Wehl, lid van de Heemkundekring Bergh.

Braamt

`s-Heerenberg

Kilder

De gegevens over de Kilders deelnemers aan de Politionele Acties zijn voor een groot deel verzameld door Jan Meurs uit Wehl, lid van de Heemkundekring Bergh.

Lengel

Loerbeek

De gegevens over de Loerbeekse deelnemers aan de Politionele Acties zijn voor een groot deel verzameld door Jan Meurs uit Wehl, lid van de Heemkundekring Bergh.

Stokkum

Vethuizen

Vinkwijk

  • Bertus Lukkezen is nog aangewezen voor Indië, maar zijn vertrek daarheen is op het laatste moment niet doorgegaan.

Wijnbergen

Zeddam